Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че създаването на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство в Косово не трябва да противоречи на конституцията на страната и да създава "държава в държавата", предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.
В разговор с журналисти Ескобар каза, че позицията на САЩ е да се прилагат всички споразумения, постигнати в рамките на диалога Косово-Сърбия, но също така отбеляза, че трябва да има дискусия в случая с асоциацията, за да не противоречи тя на законите.
„Бяхме ясни, че страните са се споразумели по-рано за асоциацията, затова тя трябва да бъде обсъдена. Асоциацията не трябва да  противоречи на Конституцията на Косово, не трябва да създава проблеми във функционирането на Косово и не трябва да бъде държава в държавата", каза той.
Ескобар каза, че има много европейски модели, при които малцинствата могат да защитят своето културно наследство и роден език, но без да се нарушава конституционната рамка на страната, в която живеят.
„Искаме да вземем някои от тези примери и може би дори да ги използваме като ръководство за прилагане на асоциацията. Затова се надявам, че можем да ги обсъдим в Брюксел по-късно този месец“, добави той.
През 2013 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение за асоциирането в рамките на диалога с посредничеството на Европейския съюз. Две години по-късно страните подписаха Споразумението за принципите на създаване на асоциацията. Но през същата година Конституционният съд на Косово каза, че някои точки от споразумението не са в съответствие с основния закон на страната и каза, че те могат да бъдат хармонизирани с подзаконови актове на правителството.
Премиерът на Косово Албин Курти е против етническа асоциация, а Сърбия настоява за нейното създаване.
На 18 август Курти и президентът на Сърбия Александър Вучич ще се срещнат в Брюксел, за да продължат диалога, а Ескобар каза, че се надява на тази среща да бъде обсъден и въпросът за Асоциацията на общините със сръбско мнозинство.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)