Мащабните учения, които Китай започна около Тайван в знак на протест срещу посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси на острова, привлякоха вниманието на света към този регион на Азия, който е бил свидетел на многобройни кризи в различни исторически периоди. Франс прес обяснява някои от геополитическите термини, които станаха популярни през последните дни, а именно "опознавателна въздушна зона" и "средна морска линия".
Опознавателна въздушна зона
Тази зона се различава от въздушното пространство на дадена държава. Много страни имат установени подобни зони, сред които САЩ, Канада, Южна Корея, Япония и Китай. 
Много по-широка от въздушното пространство, опознавателната зона предоставя повече време за идентифициране на потенциално враждебни самолети и за евентуална реакция на нахлуване на летателни средства.
Източна Азия e район на света, в който множество опознавателни въздушни зони се застъпват, което показва до каква степен е деликатна ситуацията в този регион. Така например опознавателната зона на Тайван включва част от тази на Китай и дори включва част от континенталната част на страната.
Доскоро китайската и тайванската военна стратегия предвиждаше летателните апарати да стоят до голяма степен на разстояние от опознавателната зона на съседа си, но епизодично имаше навлизания по време на периоди на силни напрежения.  
През последните две години се наблюдава зачестяване на китайските навлизания в опознавателната въздушна зона на Тайван, който китайските власти възприемат като неделима част от своята територия. През миналата година Тайван е регистрирал 969 навлизания в опознавателната си въздушна зона, според обобщение на данните, направено от АФП. Това е над два пъти повече в сравнение с 380 случая на навлизане през 2020 г. По-голямата част от тези полети са извършени от югозападната крайна точка на опознавателната въздушна зона на Тайван. Преди началото на провежданите в момента китайски военни маневри навлизанията на китайски военни самолети в тайванската опознавателна въздушна зона от началото на годината бяха 626, което е с близо 70 процента повече спрямо същия период на миналата година.
Средна морска линия
Средната морска линия между Тайван и Китай е неофициална морска граница, която в миналото беше много спазвана. Линията се намира в средата на Тайванския проток и е широка едва 130 километра в най-тясната си част между двете територии. Тази граница е установена още по време на Студената война с цел да раздели Тайван и Китай, както и да намали риска от конфронтации.
Статутът на средната морска линия между Тайван и Китай не е утвърден от никакво споразумение, но в течение на десетилетия тя помагаше да бъдат държани настрана армиите на Китай и на Тайван. Ситуацията отново се промени през последните две години, когато китайски представители започнаха да правят публични изказвания, че подобна средна морска линия никога не е съществувала.
От началото на китайските военни учения тази седмица бе съобщено за многобройни случаи на нарушаване на средната морска линия от страна на китайските сили. Според Тайпе през последните два дни китайските навлизания в опознавателната му въздушна зона са 49, от които 44 са отвъд средната морска линия. 
Днес тайванската армия потвърди също така, че е имало навлизане на военни кораби през линията, без да предоставя повече подробности.
Пресичането на средната морска линия се смята за по-провокативно от навлизането в опознавателната въздушна зона и общо взето в миналото това се случваше по-рядко.