Русия може да не достигне очакваната си реколта от 130 милиона тона зърно поради метеорологични фактори и липса на резервни части за чуждестранно оборудване, обяви днес земеделското министерство на страната, цитирано от Ройтерс. От ведомството съобщиха, че ако не изпълнят планираните обеми, ще трябва да преразгледат плановете си за износ от 50 милиона тона.
Руският президент Владимир Путин каза през май, че очаква страната да прибере 130 милиона тона зърно през 2022 г., включително 87 милиона тона пшеница.
Темпото на прибиране на реколтата в Русия, най-големия износител на пшеница в света, в момента е по-бавно от очакваното от министерството заради студена пролет, водеща до късно начало, както и дъжд и липса на резервни части за чуждестранно селскостопанско оборудване, се казва в съобщението.
"Разбира се, че ще снабдим нашия вътрешен пазар изцяло, няма да има проблем с това. Но ако не бъдат постигнати планираните обеми, ще трябва да преразгледаме плановете си за износ", посочи министърът на земеделието Дмитрий Патрушев в изявление. Според него това може да има отрицателно въздействие върху световния пазар на зърно.
Министерството съобщи, че аномалиите в климата и логистичните проблеми са допълнителни фактори, създаващи сериозни рискове за глобалната продоволствена сигурност през настоящата стопанска година.
Русия доставя зърно на страни в Африка и Близкия изток, които разчитат в голяма степен на внос.
Западните страни наложиха редица икономически санкции, за да се опитат да принудят Москва да изтегли силите си, които поеха контрола над около една пета от територията на Украйна. Санкциите усложниха логистиката и обработката на плащанията за износителите на руско зърно, но и ограничиха наличието на резервни части за широка гама западно произведено оборудване.