Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще изследва запасите от най-значимите видове черноморски риби и рапан. Изследването се финансира от Програмата за морско дело и рибарство, съобщиха от агенцията.
Чрез изпълнението на проектното предложение ще се подпомогне събирането, управлението и използването на първични биологични, технически, екологични и социално-икономически данни, даващи възможност за оценка на състоянието на експлоатираните морски биологични ресурси; нивото на риболов и въздействието, което риболовните дейности оказват върху морските биологични ресурси и морските екосистеми; социално-икономическите резултати на сектора рибарство, сектора на аквакултурата и преработвателния сектор.
Изследванията ще се извършват чрез дънни и пелагични трални снимки и събиране на биологични проби от улова на калкан, трицона, хамсия, сафрид, барбун, меджид, черноморска акула и рапан. Предвидени са набор от изследвания в рамките на тази година. В допълнение ще се наблюдават риболовните дейности, което ще даде възможност за оценка на уловеното, изхвърленото и разтовареното количество риба и други морски организми. 
Бюджетът  на проекта е 1 008 261,74 лв., от които 80 на сто се осигуряват от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и 20 процента от държавния бюджет.
Изпълнението на проекта трябва да приключи до 30 ноември следващата година.