Двадесет и три късометражни филма от цял свят ще бъдат представени на третия по ред Филмов фестивал Галичник, който ще бъде официално открит днес и ще продължи до неделя, под открито небе в Галичник, предаде специално за БТА агенция МИА.
Както съобщиха организаторите, програмата включва филми, идващи директно от Филмовия фестивал в Кан, от Оскарите, Сънданс, IDFA, Международния филмов фестивал в Торонто и Филмовия фестивал в Локарно.
Официалната селекция от 23 късометражни филма ще бъде класирана в категориите: игрални късометражни филми, документални късометражни филми и късометражни анимационни филми.
Като част от фестивала след края на прожекциите ще има музикална програма.
Част от журито тази година са актьорът Никола Ристановски, режисьорът и сценарист Елеонора Венинова и режисьорът Георги М. Унковски, победител на миналогодишния Филмов фестивал Галичник с филма "Лепенка".
"Третият филмов фестивал Галичник несъмнено ще бъде огромно предизвикателство за изострения вкус на тези големи артисти, като се има предвид фактът, че тази година има невероятни 23 филма, всеки от които по свой начин идва със своята уникалност и художествена тежест, но и като фон на вече редица признания по света", съобщиха от фестивала.
Като част от Филмовия фестивал Галичник от 3 до 5 август се проведе ателието за късометражни сценарии "Ex-JU" под ръководството на Деян Дуковски, в рамките на същото взеха участие пет проекта: "Леля Божана ли е, татко?" на Ева Камчевска и Небойша Йованович от Македония, "Денят не е добър за паркиране" на Филип Лафазановски от Македония, "Дупка в басейна" на Ана Вукичевич от Сърбия, "Брат и майка" на Александър Вуйович от Черна гора, "Cut" на Тамара Брочич.
Фестивалът е подкрепен от Филмовата агенция на Република Северна Македония и се реализира от Дарма филм и община Галичник. Програмата на филмовия фестивал Галичник е безплатна.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.