"Възраждане" ще внесат проект на закон в следващото НС, който предвижда много строг режим при регистрация и функциониране на фондации и неправителствени организации, които получават финансиране от чужбина, без значение дали става въпрос за чужди физически или юридически лица. Това съобщи председателят на партията Костадин Костадинов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.
Според него медиите в България са се превърнали в радиоточки на определени политически сили или в рупори на политическите интереси на чужди посолства. От доста време говорим за един голям проблем, който ще бъде решен, когато „Възраждане“ бъде първа политическа сила на изборите и започне да управлява страната. Става въпрос за вмешателството във вътрешните ни работа от страна на чужди фондации, посочи Костадинов.
Екипът му е превел американски закон от 1939 г., който действа в САЩ и до днес и се казва Закон за регистрация на чуждите агенти. Той е преведен, адаптиран към нуждите на българското законодателство. Синхронизиран е с всички останали български и европейски закони, защото България е член на ЕС и българските закони няма как да противоречат на общоевропейското законодателство, каза лидерът на "Възраждане".
По думите му този закон "Възраждане" не са го внесли в Народното събрание, защото не само, че е нямало да бъде приет, но дори е нямало да бъде пуснат за разглеждане в пленарната зала. "Законът е готов, единственото нещо, което трябва да се направи, е да се подпише и да се внесе в парламента. И това ще стане, когато започнем да управляваме самостоятелно", заяви Костадинов.
Той поясни, че законът е почти пълно копие на американския , който американски политолози наричат един от стожерите на свободата и независимостта на американската демокрация. Ние считаме, че този закон може да се превърне в един от стожерите на свободата и независимостта на българската демокрация, недопускайки чужди фондации да упражняват в българския политически и медиен живот, каза Костадинов.