Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев заяви, че националите заминават с големи очаквания за Европейското първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе от 11 до 21 август в германския град Мюнхен.
„Очакванията ми този път са много големи. Наистина пълни отбори пътуват при мъжете, младежите и девойките. Единствено при жените само Валентина Георгиева ще вземе участие. В понеделник тръгват жените, а на 15 август пътуват и мъжете“, коментира Дунев на днешната открита тренировка на националите в София.
„Очакванията ми са големи, тъй като мисля, че дадохме една добра заявка с Божидар Златанов на олимпийския фестивал Банска Бистрица, където имаше доста голям успех. Единствено съжалявам, че не чухме българския химн на успоредка. Той имаше големи шансове да вземе златен медал. И второто нещо, за което съжалявам е, че не ни позволиха да пратим пълен отбор, защото мисля, че щяхме да имаме голям успех“, заяви още Красимир Дунев и продължи:
„Но да говорим сега за Европейското първенство. Мисля, че дойде време да събираме плодове. Наистина много съм радостен и щастлив, че подготовката мина много добре и специално при младежи очаквам много добри резултати – финали със сигурност, а даже и медали. При мъжете целта ни е да се класираме в топ 13 като отбор, за да имаме право да вземем участие на Световното първенство в Ливърпул тази година. Подготовката върви добре. Вчера имаше контролно при мъжете. Всяка седмица правим по две контролни, така че вървим все нагоре.“
При мъжете в Мюнхен ще стартират Йордан Александров, Дейвид Хъдълстоун, Теодор Трифонов, Димитър Димитров и Райън Радков, а при младежите - Даниел Трифонов, Божидар Златанов, Здравко Добрев, Руслан Делибалтов и Давид Иванов.
„За Валентина Георгиева се надявам да направи финали. Тя го е доказала на прескок, има голям шанс за медал. Просто нека всички са здрави и ще видим другата и по-другата седмица“, заяви още президентът на БФГимнастика.
Колкото до Дейвид Хълълстоун и Димитър Димитров, който се завърнаха след контузии, Красимир Дунев обясни: „И Дейвид Хъдълстоун, и Димитър Димитров се завръщат след контузии. Димитров имаше голяма пауза, тъй като 6 месеца лекувахме глезена му. От един месец започна да тренира сериозно. Може би няма да ни стигне малко времето, за да си покаже сложното съчетание на земна гимнастика, но вчера на контролното скочи много добри два прескока, които ако изпълни на Европейското с добро приземяване, има шанс за медал. На земната гимнастика ще улесним малко съчетанието, за да може да го изиграе и се надявам наистина да го изиграе с малки грешки и пак да се пробваме за финал на земя.“
„Дейвид Хъдълстоун засега се подготвя много добре. Има леки болежки, но всички са така в гимнастиката, няма един да е напълно здрав. Но пак казвам мисля, че подготовката върви добре и се надявам да имаме повод за радост след Европейското първенство. Теодор Трифонов е в добро състояние също. Ние разчитаме на неговата земна гимнастика. Той наистина е медалист от Световна купа на земна гимнастика и най-вече при него той трябва да даде много добри оценки за отбора. Това ни е основното наистина – да се класираме в топ 13 като отбор. Построили сме отбора много добре. Знаем всеки къде ще играе и дано да даде максималното, за да имаме успех. В многобоя няма да има топ 24, така че се надяваме на финали на уредите“, добави Дунев.
„При девойките проблемът беше с петата гимнастичка, която да попадне в отбора – Теодора Боева или Диана Георгиева. След последното тяхно контролно беше решено Боева да бъде заменена с Георгиева, така че петте гимнастички вече са ясни и дано всичко да е наред“, каза още Красимир Дунев.
„Винаги съм казвал, че едно поколение не може да се получи с магическа пръчка за две-три години. Трябват много години. След десетина години старание и труд от наша страна, от страна на треньорите, състезателите, мисля, че сега дойде време да имаме една много успешна година и дай Боже квоти за Олимпиадата“, пожела си Дунев и добави:
„Да, за Йордан Александров успоредката е коронния уред. Засега е показал много добри изпълнения. Надявам се да го направи това и на Европейското, има шанс за финал. Единствено мисля, че висилката отново куца, но съм изключително радостен, че имахме проблеми на кон, но този път мисля, че и на този уред сме много по-добре.“