Промишленото производство във Франция изненадващо се е повишило през юни благодарение на растежа при оборудването, миннодобивната, хранително-вкусовата промишленост и транспортната техника, сочат данни на Националния статистически институт (Insee), цитирани от Ройтерс.
Френското промишлено производство се е засилило с 1,4 на сто през юни след преразгледаното към повишение нарастване с 0,2 на сто през май (вместо обявените 0,00 на сто).
Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от 0,2 процента.
Увеличението на промишленото производство във Франция се наблюдава на фона на силно напрежение при веригите за доставки в много сектори и поскъпването на суровините, засилено от конфликта в Украйна, започнал през февруари, отбелязва АФП.
Силен растеж се наблюдава при производството на оборудване (+3,5 на сто след +0,2 на сто през май), благодарение на машиностроенето и оборудването (+6,8 на сто), където увеличение е отчетено за първи път от декември 2021 г.
В хранително-вкусовата промишленост нарастването е с 2,2 на сто след спад от 0,7 на сто през май.
При транспортното оборудване растежът е 2,8 на сто въпреки значително свиване в автомобилната промишленост (-1,9 на сто).
В строителния сектор обаче е отчетен спад от 1,9 на сто след лек растеж от 0,4 на сто през май.