Един индивидуален изпълнител и пет фолклорни групи представят днес Плевенския край на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Това съобщи Силвия Златкова от пресцентъра на Областна администрация - Плевен. Фолклорният форум започва днес и ще продължи до 7 август, неделя.
Участниците от Плевенско ще изпълнят обичаите Ладуване, Дойлада, Кумичене, коледарски песни, както и автентични хора и игри, съхранени от фолклорните групи към читалищата в град Койнаре, селата Телиш, Ракита и Гиген. Индивидуалното изпълнение ще е на 12-годишния Георги Дамянов от село Байкал, чието изпълнение на кавал прави огромно впечатление в рамките на проведения Регионален кръг в средата на юни.
Най-малкият участник от област Плевен тази година на събора в Копривщица ще бъде осемгодишната Силвия от село Телиш, която участва в обичая Ладуване. 
Както БТА съобщи, селекцията на участниците от областта се извърши от комисия с председател Виолета Иеремиева, заместник-областен управител на Плевен и членове: доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките и Димана Димчева от отдел "Етнография" на Регионален исторически музей в Плевен. 
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. От 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 
Той се организира от Министерството на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика  с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).
Медиен партньор на събора е Българската телеграфна агенция.