Целемонията по раздаването на "Оскар"-ите короняса като най-добър филм на 2013 г. лентата "12 години в робство" на режисьора Стив Маккуин. Това е трети "Оскар" за филма, чийто продуцент е Брад Пит.

"12 години в робство" бе предпочетен пред "Американска схема" (American Hustle), "Капитан Филипс", "Клубът на купувачите от Далас", "Гравитация", "Тя", "Небраска", "Филомена"  (Philomena) и "Вълка от Уолстрийт".

По пътя към "Оскарите" филмът получи редица отличия, сред които "Златен гробус", БАФТА, "Независим дух".

Филмът  "Гравитация" (Gravity) на режисьора Алфонсо Куарон получи награди "Оскар"
за най-добър режисьор - на Алфонсо Куарон, за операторско майсторство, за визуални ефекти, за монтаж, за оригинална музика, както и за монтаж на звукови ефекти и за звуков мишунг .

По дългия път към "Оскар"-ите лентата получи много отличия за визуални ефекти, сред които "Изборът на критиците", на Дружеството за визуални ефекти, БАФТА и др.
Българският специалист по визуални ефекти Атанас Атанасов участва като дигитален художник в екипа на лентата "Гравитация". Той е работил и по други извстни филми като "Аватар", предпоследния "Хари Потър", както и по "Железният човек 3", който също се бореше за наградата за визуални ефекти.

Звезди и отличия

Матю Макконъхи взе "Оскар" в категорията най-добър актьор
за филма "Клубът на купувачите от Далас".

С наградата "Оскар" за най-добра актриса беше удостоена австралийката Кейт Бланшет за участието си във филма на Уди Алън "Син жасмин".
Италианската лента "Великата красота" на Паоло Сорентино получи "Оскар"
за най-добър чуждоезичен филм.

Холивудският актьор и музикант Джаред Лето бе удостоен с наградата "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за великолепното си превъплъщение в образа на транссексуален болен от СПИН във филма "Клубът на купувачите от Далас".

Лупита Нионго беше удостоена с "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля.
"Оскар" за най-добра анимация взе "Замръзналото кралство".

За късометражен анимационен филм "Оскар" бе присъден на "Господин Юбло".

Джон Ридли бе отличен с "Оскар" за адаптиран сценарий за филма "12 години в робство".

"Великият Гетсби" получава "Оскар за костюми, а "Клубът на купувачите от Далас" - за грим и прически.

"Оскар" за пълнометражен документален филм получи "20 Feet from Stardom", а за късометражен документален филм - "The Lady in Number 6: Music Saved My Life".

"Хелий" получи "Оскар" за късометражен филм.

"Оскар" за песен към филм получи "Let It Go" от "Замръзналото кралство".