Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес след разговори с кубинския си колега Бруно Родригес Париля, че Белград и Хавана са се договорили за предстоящо икономическо сътрудничество, предаде Танюг.
"Ще се опитаме да пренесем отличното политическо сътрудничество в други области и със сигурност в областта на икономиката. Между нашите две страни са договорени конкретни сделки и дейности през следващия период. Родригес Париля изрази интерес в близко бъдеще да върне посещението в Сърбия и Белград", каза Селакович.
Той подчерта, че сръбската делегация в Хавана е организирана на най-високо ниво.
"В годината, в която Сърбия и Куба отбелязват 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите си отношения, започнах обиколката си в Латинска Америка тъкмо от Куба. Разговарях с вицепрезидента на Куба и мой колега Бруно Родригес Парила, който е голям приятел на нашия народ. Той доказа това приятелство, докато беше в ООН, по времето, когато през 1999 г. страната ни беше нападната", добави Селакович.
Външният министър се срещна и с председателя на кубинския парламент, с министрите на външната търговия и чуждестранните инвестиции и на културата, с които подписа споразумение за установяване на преки връзки между Националната библиотека на Сърбия и Националната библиотека на Куба.
"Куба е наш традиционен, стар приятел. Те ни подкрепят активно, вярно, последователно, твърдо на международни форуми, когато става дума за защита на нашата териториална цялост и суверенитет, като някой, който по свой начин помага за прокарването на нашите интереси по отношение на Косово и Метохия в целия регион на Карибите и Латинска Америка", добави Селакович.