С изложбата "Моята несравнима Добруджа" Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич отбелязва 90-годишнината от рождението на краеведа и литературен изследовател, автор на белетристични книги, културен и обществен деятел Рада Въртунинска, съобщават от институцията.
В експозицията, която се открива в централното фойае на библиотеката на 8 август, са представени всички книги и публикации на Въртунинска в периодичния печат, както и текстове за самата авторка. В литературните си изследвания Въртунинска открива нови паралели в произведения на класиците Йордан Йовков и Дора Габе, свързали творчеството си с Добруджанския край. Тя е автор на книгите "Влияния и подобия в творчеството на Йордан Йовков и Н.В.Гогол", "Звукови вибрации в имената на Йовковите герои", "Йордан Йовков-"Индже" - "Кирджали"-А.С.Пушкин", "Усмивката - емоционален щрих в творчеството на Йордан Йовков", "Паралели и ракурси в живота и творчеството на Дора Габе и Анна Ахматова" и други.
Като служител в Държавния архив и краевед Рада Въртунинска проучва и историческото минало на Добруджа. С нейното перо излизат "Добрич и добричлии", "Летописец на Добруджа. Монографичен очерк за Любен Бешков", участва в написването на книгите "100 години класно училище в град Добрич", "100 години народно читалище  "Йордан Йовков", съавтор е на исторически бележки за родното й село Приморци и други.
Рада Въртунинска ще празнува 90-годишнината си на 28 август. Изложбата "Моята несравнима Добруджа" ще остане в библиотеката до 16 септември.