Канада настоя да бъде екстрадиран френски свещеник, обвинен в сексуално посегателство срещу деца инуити преди повече от 30 години, станало за мнозина символ за безнаказаността на църквата, потвърди вчера канадският министър на правосъдието Дейвид Ламети, предаде Франс прес.
Запознат съм, че искане за екстрадиция е предадено на Франция и е публично огласено, служители на моето министерство го потвърдиха, написа федералният министър в електронно писмо до АФП.
За Канада и международните й партньори е важно тежки престъпления да бъдат щателно и задълбочено разследвани, добавя министър Ламети.
Това съобщение беше направено след току-що завършилото посещение на папа Франциск в Канада, където той поиска прошка за насилието, извършвано в пансионите за деца от коренното население, много от които са ставали жертва на насилие.
Срещу отец Йоханес Ривоар, прекарал три десетилетия в Далечния север на Канада, от февруари е издадена заповед за арест, след като през септември е била подадена нова жалба за сексуално насилие, извършено преди около 47 години.
До момента не са му повдигнати обвинения и властите не уточняват какъв е общият брой на предполагаемите му жертви. В периода 1998-2017 г. е имало друга заповед за арест на свещеника за сексуално посегателство срещу трима непълнолетни, но срещу него не са били предприети действия.
Отецът е напуснал Канада през 1993 г. и оттогава живее във френския град Лион. Той твърди, че е невинен.
В канадския Далечен север неговият случай остава емблематичен за безнаказаността на сексуалните агресори, които са част от църквата.
Бихме искали Ривоар да бъде екстрадиран в Канада, за да се изправи пред обвиненията си в съда и поискахме от папата да се намеси, за да поиска от него да се върне в Канада, каза за АФП Киликвак Каблуна – представителка на инуитите в Нунавут.