Унгарският премиер Виктор Орбан прикани вчера американските консерватори „да обединят силите си“ в битката, която той смята да води срещу левите прогресисти, предаде Франс прес.
Трябва да координираме движението на нашите войски, защото сме изправени пред същото предизвикателство, заяви националистическият лидер, поканен да присъства на голямо събитие на американските консерватори в Далас, където се очаква да говори и Доналд Тръмп.
Днешните прогресисти се опитват да отделят западната цивилизация от нейните християнски корени, каза Орбан и подчерта, че „ужасите на нацизма и комунизма са се случили, защото някои западни държави са изоставили своите християнски ценности“.
Аплодиран бурно, 59-годишният унгарски лидер изтъкна, че е необходимо „да са възстанови контролът върху институциите във Вашингтон и в Брюксел, предвид предстоящите междинни избори в САЩ през ноември.
Тук съм, за да ви кажа, че трябва да обединим силите си, заяви Орбан и прикани консерваторите „да създадат свои собствени правила“ срещу „културната война“.
В яростна реч на 23 юли Орбан отхвърли визията за „мултиетническо общество“. „Не искаме да бъдем смесена раса“, която да се смесва с „неевропейци“, заяви тогава унгарският премиер, а това му навлече вълна от осъждания в Европейския съюз и в САЩ.