Младежки приключенски лагер, организиран от Сдружение ИМКА - Габрово ще се проведе в местността Узана край Габрово между 14-и и 20 август, съобщиха организаторите. В него могат да се включат до 70 деца на възраст между пет и 14 години. Те ще бъдат разделени на групи по възраст, като всяка група е от 12 до 16 участници. В програмата на едноседмичния приключенски лагер са включени творчески, спортни, приключенски и образователни активности, както и тематични вечери.
В творческия модул децата се занимават с изкуства и занаяти – рисуване, апликация, изработване на детски бижута и аксесоари, рамки за снимки, къщички за птици. Включени са посещения до географския център на България, преходи до връх Исполин и до хижи в района на лагера. В приключенския модул децата ще могат да се катерят, ще търсят съкровища, ще има занимания по ориентиране в гората по трасе с препятствия и нощни игри. Образователните занимания са свързани с природата, човешките взаимоотношения, работата в екип, развитието на социални и познавателни умения. След интензивната дневна програма, вечерта е посветена на „кино под звездите“, вечери с песни, приказки и скечове или тематични партита, подготвени от лидерите на лагера. Последната вечер се организира официално закриване на лагера с активното участие на децата, които се включват в подготовката на тържествената вечерна церемония.
Цялата програма „Детски и младежки лагери“ на ИМКА - Габрово е насочена към повишаването самостоятелността на децата и им помага да изградят устойчив дневен режим на хранене, лична хигиена, грижа за собствените им вещи. Чрез приключенията те преодоляват дългосрочното отделяне от семейството и домашната среда. Участниците развиват и подобряват социалните и познавателните си умения – общуване с другите, знания за планината, умения за себепредставяне, водене на здравословен начин на живот чрез спорт и здравословно хранене, добавят организаторите.