След по-малко от седмица, в 17 часа на 11 август, русенският плувец с кауза Теодор Цветков, известен с множеството си благотворителни инициативи, носител на два рекорда на Гинес и още много постижения от световна величина, ще започне 72-часовото си непрекъснато плуване в езерото „Липник“. Маратонът ще замени идеята на Теодор да преплува Черно море, за да популяризира опазването му от замърсяване. За съжаление, руската инвазия в Украйна и продължаващата война там наложиха промяна в програмата му. Промяна, но не отказ от целта, която ще се реализира при подходящи условия. Променен е и насловът на плуването, който вече е: „Чисто и Мирно Черно Море“.  
Сред поддръжниците на Теодор Цветков се нареди екипът на иновативната биотехнологична компания Re:Gena на Боряна Герасимова.
„Вдъхновени от резултатите, които Теодор постига, от усилията, упоритостта и всеотдайността му, в екипа на Re:Gena бързо решихме, че искаме да бъдем част от неговия професионален път. Ето защо застанахме зад него като спонсор и се наредихме сред хората, които ще му помогнат да постигне следващата си голяма цел, а именно - да преплува Черно море. В подготовката за постигането на тази цел, търсейки начин да подобри спортните си резултати и да използва потенциала на тялото си на максимум цел, Теодор се довери на нутригенетиката. Следвайки насоките на лекарите от екипа си, той направи специализиран ДНК тест за професионални атлети“, заявяват от компанията във фирмения сайт regena.bg. Там е публикуван и един необикновен разговор с Теодор - за мотивацията си да направи генетично изследване и за ползите, които му носят резултатите от него. Предлагаме го с незначителни съкращения. Заглавието и вътрешните акценти са на редакцията.

- Здравей, с какво си ангажиран в момента, какво ти предстои и от каква подкрепа имаш нужда?
- Готвя се усилено за най-голямото спортно предизвикателство в кариерата ми досега. Искам да направя нещо, което никой в света не е правил - да преплувам Черно море. Планът ми е да преплувам 1150 км от Грузия до Варна, като в продължение на два месеца изминавам по минимум 20 км на ден, редувайки 6 часа плуване и 6 часа почивка. 
Давам си сметка колко амбициозна е целта, която съм си поставил и влагам много време, енергия и усилия в подготовката си. Вярвам, че ще успея да се справя, и благодаря на всички, които ме подкрепят, в т.ч. Община Русе, частни и корпоративни дарители, семейството и приятелите ми.
В момента сме в активна кампания за набиране на средства, тъй като реализацията на тази идея изисква много средства - на първо място за наемане на кораб, екипаж, оборудване. Физическата ми подготовка също изисква сериозна финансова инвестиция, която ще покрие разходи, свързани с различни медикаменти, терапии и апарати, включително лимфопреса, уреди за възстановяване.
- Как поддържаш форма и се подготвяш за спортните предизвикателства, пред които се изправяш?
- На първо място следвам много строг тренировъчен режим. Правя двуразови тренировки по плуване шест дни в седмицата. Първата ми тренировка в басейна започва в пет сутринта и е с продължителност между три и четири часа. Втората правя по обяд, като целта ми е с нея да достигна общо време за плуване от около пет часа на ден, което се равнява на приблизително 15 км. 
Отделно от това карам колело и тренирам във фитнеса с щанги, ергометър, плувен тренажор. Отделям време и за рехабилитационни процедури: масажи, тангентор, лимфопресотерапия, лечение с интерферентен ток, вендузи, сауна. Старая се непрекъснато да оптимизирам режима си, следвайки примера на най-добрите световни плувци и атлети.
Изключително важна роля в този процес имат експертите, с които работя. 
Доверил съм се изцяло на д-р Христо Метев
който е специалист белодробни болести, пневмолог фтизиатър. Той се грижи за общото ми здравословно състояние и следи отблизо жизнените ми показатели, помага ми да се подготвям по най-добрия начин, пазейки здравето си.
По отношение на храненето преминах през доста дълъг период на налучкване, в който се лутах между крайности, докато открия „правилния път“. Една от тези крайности се изявяваше в прекомерно намаляване на калорийния прием, което при мен доведе до стремглаво забавяне на метаболизма ми. Бях ограничил дневните си калории до 300-400, което е недопустимо малко.
- Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина? 
- Още преди да си направя генетично изследване, усещах, че в организма ми има определени липси. Приемах мултивитамини всеки ден, а понякога и в двойна доза, за да си набавя липсващите вещества. Направи ми впечатление, че веднага щом ги спирах, се разболявах. Усещах, че не правя нещо, както трябва, че някъде греша, но не знаех къде. 
Реших да си направя ДНК тест, защото 
исках да знам дали вървя в правилната посока и ако не е така - да получа конкретни насоки 
за промените, които трябва да въведа в начина си на живот. Не исках да рискувам и да правя неща, които повече ще ми навредят, отколкото ще ми помогнат. Целта ми беше да се храня пълноценно и да не се лишавам от неща, които ме карат да се чувствам добре. Взех финално решение да си направя изследване, когато видях резултатите от изследването Fit Passport на моя приятелка. Знаех, че тази информация и персонализираният подход ще ми помогнат да се погрижа за себе си по най-оптималния начин. 
- Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция? 
- При мен колебания нямаше. Щом видях доклада от ДНК изследването Fit Passport, веднага разбрах, че това е решението за мен. Отскоро част от екипа ми е и д-р Силвия Паскалева, физиотерапевт и нутригенетик. Тя приложи 
изцяло нов подход в грижата за мен, базиран на особеностите на моите гени
С нейна помощ промених много неща в хранителния и тренировъчния си режим, планирах допълнителен прием на добавки, съобразени с индивидуалните нужди на тялото ми.
- Защо реши да се довериш на нутригеномиката и да си направиш ДНК изследване?
- Отдавна знам за съществуването на този тип изследвания и винаги съм искал да разбера какво се крие в моя геном. За спортист като мен, който преследва сериозни цели и тренира толкова усилено, е от ключово значение 
да познава възможностите и ограниченията на тялото си
В това отношение персонализираният подход е незаменим.
Няма друг начин, по който мога да разбера как организмът ми се справя с обработката на конкретни хранителни вещества например, как усвоявам основни витамини и минерали, какви са индивидуалните ми рискове за контузии и т.н. Всяка информация в тази посока ми е от изключителна полза и би ми помогнала да преодолея много по-лесно предизвикателствата в спортната ми кариера.
Когато д-р Метев ми предложи да се тествам, веднага приех. Знаех, че с ДНК тест мога да планирам много по-ефективно и дългосрочно грижата за себе си и да постигам по-добри спортни резултати. Исках да разбера какви промени в режима си мога да направя, за да го оптимизирам и да избегна евентуални трудности в бъдеще. Беше ми важно също така да знам какво да избягвам, така че да минимизирам шанса от възникване на травми, да се справям по-лесно с умората и неприятните усещания от усилените тренировки.  
Вярвам, че резултатите от моя ДНК тест ще ми помогнат да постигна амбициозните цели, които съм си поставил като спортист.
- Как избра кои генетични варианти да включиш в изследването си? 
- В това отношение разчитах изцяло на д-р Метев и д-р Паскалева, които отлично знаят какви са предизвикателствата, пред които се изправям и какво искам да постигна. 
Изследването, което ми назначиха*, е насочено към професионални спортисти и 
разкрива тренировъчните модели, които биха дали най-добри резултати за конкретния човек
Използва се при атлети, които искат да разгърнат генетичния си потенциал и да подобрят спортното си представяне, съхранявайки здравето си. 
- Какво научи от своето ДНК изследване?
- Информацията, която получих, е изключително подробна и покрива много аспекти, свързани с храненето, възстановяването, грижата за здравето и физиката ми. Едно от най-ценните неща, които научих по отношение на физическата ми подготовка, е свързано с изявен при мен риск от развитие на мускулни увреждания, понижена костна плътност и фрактури. Това знание ми помогна да направя много важни промени в тренировъчния си режим, с цел да се предпазя от евентуални контузии. 
Към днешна дата отделям много повече време на загрявката и разтягането преди тренировка, обръщам специално внимание на интензивността на упражненията.
По отношение на храненето - оказа се, че съм носител на генетична вариация, която предполага повишен риск от непоносимост към лактоза
и започнах да следя храненето си в това отношение. Разбрах и че ако искам да намаля теглото си, е добре да огранича приема на наситени мазнини, тъй като организмът ми не се справя особено добре с преработката им. Изложен съм и на повишен риск от дефицит на някои хранителни вещества, така че трябва да наблегна на приема на източници на витамин В12, витамин D, витамин Е, фолат, желязо.
- Какви промени в режима си направи на база на резултатите?
- Много е важно за мен да се предпазя от евентуални усложнения в резултат на усилените тренировки, така че на първо време се фокусирах върху подготовката преди тренировка, както „съветват“ резултатите от генетичното ми изследване. Също и на възстановяването след това, за да намаля шанса от увреждания на сухожилията, каквито при мен е възможно да се получат сравнително лесно.
Що се отнася до храненето, 
следвам персонализиран хранителен режим
назначен от д-р Паскалева, който отчита рисковете и възможностите, закодирани в гените ми. Изключително ценни насоки получих от нея, които вече ми помагат да поддържам тялото си в оптимална кондиция, без да се подлагам на някакви крайни ограничения. 
Менюто ми включва много зеленчуци и плодове, хапвам риба и пиле. Пия и добавки, но държа те да са максимално щадящи, с безвреден състав. Приемам магнезий, спирулина, колаген, протеин, омега 3, мака, билкова кръв. С оглед на дефицитите, установени чрез ДНК теста, планирахме количествата така, че да отговарят на индивидуалните нужди на организма ми.
- Каква беше ролята на специалистите, с които работиш, в приложението на резултатите от изследването?
- Изключително съм благодарен на всички специалисти, които ми помогнаха да извлека максимума от ДНК изследването, а и не само. 
Имам зад гърба си страхотен екип
без който нямаше да мога да постигна нищо от това, което успях да направя!
Д-р Метев е човекът, който е винаги до мен и ми помага във всяко отношение. Той и д-р Паскалева избраха изследването, което да направя и с тяхна помощ прилагам на практика насоките от него. Освен по отношение на храненето, д-р Паскалева ме съветва и какви промени в тренировъчния си режим да направя, на какви упражнения да наблегна, за да се предпазя от контузии и да използвам потенциала си максимално.   
- Какви са целите ти занапред? 
- Винаги съм мечтал да направя света по-добро място за живеене. 
Тази мечта е в основата на всичко, което правя и ме мотивира да продължавам да се боря 
въпреки трудностите. Искам да участвам в благотворителни инициативи, защото това ме прави щастлив. Бил съм част от много такива през годините и със сигурност ще продължа да го правя.
Освен това планирам да се включа в още по-мащабни и реномирани спортни състезания, в това число зимно и ледено плуване в Словения и Франция. Този опит ми е нужен, за да мога да се класирам за световно състезание. След това имам амбицията да участвам в маратона Oceans 7 и да стана първия българин, преплувал седем потока във водите на Световния океан. Доколкото знам, само 26 човека в света са успели да се справят с това предизвикателство и много искам да се наредя сред тях.
- Какво би казал на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?
- Бих им препоръчал, ако имат възможност, да го направят.
Ползата от ДНК тестовете не е за седмица или за месец - тя е за цял живот. И това се отнася не само за професионалните спортисти, а за всеки, който иска да подобри живота си.
*ДНК изследването на Теодор е Fit & Lit Professional Sport и е част от каталога ДНК тестове, с които работи д-р Силвия Паскалева. То е създадено в партньорство с Re:Gena и е насочено към професионални атлети. Генетичното изследване включва осем генетични панела, в т.ч. диета, нужда от хранителни вещества, метаболитни фактори, контрол върху теглото, хранителни реакции, хранителни навици, атлетичен потенциал, риск от травми и възстановяване, както и допълнителни маркери, свързани със спорта и здравето. Хранителните насоки, описани в ДНК доклада, са в контекста на спортното представяне и имат за цел да помогнат на атлетите да получат предимство при тренировки и състезания, като се възползват максимално от своя генетичен потенциал. Изследването Fit & Lit Professional Sport се предлага от д-р Паскалева с включена консултация с нея.