Русе не е от градовете със силно жилищно строителство и това се потвърждава от вчерашните данни на националната статистика за започнатите сгради. За второто тримесечие на годината те са едва 15 с 15 жилища в тях, което означава, че става въпрос за еднофамилни къщи. За шестте месеца до края на юни изграждащите се жилища са едва 36, което е наистина много скромно число.
Ситуацията вероятно ще се обърне в следващите месеци, тъй като предприемачите са се активизирали да вадят документи за ново строителство. За шестте месеца са издадени разрешителни за 208 жилища - повече отколкото за цялата предходна година. Причината за оптимизма е ясна - апартаментите поскъпват бързо от началото на годината заради инфлацията и много хора вадят спестяванията си от банките, за да ги вложат в имот и защитят от обезценка. Към нормализиране върви и пазарът на строителни материали - след като цената на арматурата хвръкна в началото на годината, в последните месеци цената на желязото пада. Повечето останали материали следват същата тенденция. Но достигнатите цени на квадратен метър не падат, защото отдолу ги подпират нарастващите цени и на старото строителство. Което означава по-големи печалби за предприемачите.
Все пак разликата между цените на новото и старото строителство расте, което е един от признаците за пик на пазара. За последните 12 месеца новото строителство е поскъпнало с 23,2 на сто, а старото - с 13,7%. Европейската централна банка вече намалява парите в обращение и покачи основната си лихва с 0,50 процентни пункта, което ще накара и българските банки да повишат лихвите. Това ще направи по-малко привлекателни покупките с кредит. Но докато разликата между инфлацията и лихвата е толкова голяма, кандидати вероятно все ще има.