Американската търговска верига "Уолмарт" (Walmart Inc) съкращава около 200 от своите служители на фона на предупреждението, което отправи неотдавна, че очаква спад на печалбата си поради повишаващите се разходи и слабото търсене, предаде ДПА. Агенцията цитира съобщения, позоваващи се на имейл, изпратен от компанията.
Съкращенията включват служители, които отговарят за последния етап от изпълнението на доставките, както и такива, които са ангажирани с представянето на стоките, предлагани от търговската верига, информира агенция Блумбърг.
Същевременно "Уолмарт" продължава да създава нови работни позиции в ключови сектори като електронната търговия, рекламата, доставките и при продажбата на продукти за здраве, красота и уелнес.
"Модернизираме нашата структура и променяме определени позиции, за да осигурим по-успешно бъдеще на компанията, в което тя е по-отчетливо и по-добре позиционирана на пазара. Същевременно продължаваме да инвестираме в ключови сектори и да създаваме нови работни позиции, за да бъде подкрепено изпълнението на нарастващия обем от услуги, които предлагаме на нашите клиенти и доставчици, на цялата бизнес общност", се казва в имейла на "Уолмарт", цитиран от ДПА.
Информацията за съкращенията идва, след като миналата седмица корпорацията намали прогнозата си за ръста на печалбата през второто тримесечие на годината и през финансовата 2023 г. Най-голямата верига магазини за търговия на дребно в света обяви, че високите цени на храните и горивата ограничават възможностите на клиентите й да купуват основни стоки.
Американската компания понижава за втори път в рамките на по-малко от три месеца прогнозата за ръста на годишната си печалба. 
"Уолмарт" е един от най-големите работодатели в света. Около 2,3 милиона души работят за корпорацията в глобален мащаб, като 1,6 милиона от тях са заети в САЩ, информира сайтът на компанията.