Китайският гигант в онлайн търговията "Алибаба" (Alibaba) публикува днес данните за тримесечния си оборот, който за първи път в историята на компанията се е понижил леко, съобщи Франс прес. Това се дължи на икономическото забавяне и затягането на регулаторните мерки.
За първото тримесечие на финансовата година – между април и юни 2022 година - оборотът е бил 205,55 милиарда юана или 30,7 милиарда долара, уточни групата в комюнике. Тя отчита спад в търговските операции, компенсиран от активността в облачните дейности.
След относително слаби април и май станахме свидетели на възобновяване на дейностите ни през юни, отбелязва главният изпълнителен директор на "Алибаба"  Даниел Чан в комюникето.
За същия период на миналата година продажбите са се повишили с 34 на сто на годишна основа дo 205,7 милиарда юана.
От края на 2020 година властите в Китай са неотстъпчиви по отношение на някои толерирани преди това практики на цифровите гиганти като събирането на лични данни и конкуренцията. 
Така Пекин нанесе редица удари върху интернет гигантите, които са затруднени да привличат пари в международен план или са глобени за злоупотреба с господстващо положение.
Тези мерки доведоха до загуби в пазарната капитализация за сектора на стойност милиарди долари.
"Алибаба", който дълго време се възприемаше като модел за успех в Китай, бе първият, който пострада от тази промяна в политиката.