В град Левски се учредява инициативен комитет за изработване на скулптурната композиция „Земляците” на тримата емблематични творци от общината – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков. Това съобщи кметът Любка Александрова.  
Тя посочи, че  Левски е роден град на изявени и обичани творци и артисти, но безспорно емблематични за града и общината са Георги Парцалев - театралната усмивка на България, Григор Вачков, Гришата, роден в с. Трънчовица, община Левски - с кратък, но ярък живот, останал завинаги в сърцата на поколения българи, и Дончо Цончев -  писател с многообразен творчески талант и светоусещане, приживе сравняван с класици като Джек Лондон и Ърнест Хемингуей.
Кметът на града изтъкна, че с отговорност към паметта на поколенията организаторите искат, чрез скулптурните фигури, тези личности да живеят сред хората като символ на достоен живот, отдаден на изкуството.
По този повод на 5 август 2022г. от 11,00 часа в сградата на Община Левски ще се състои общоградско събрание за учредяването на инициативен комитет за събиране на средства за изработване и поставяне на скулптурна композиция „Земляците“ на тримата творци. Предварителната идея за скулптурната композиция е на скулптора Борис Борисов, който през последните години е изваял четири знакови паметника: големият монумент на Цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово и статуята на Алеко Константинов в центъра на София, както и други паметници, посочи Александрова.
За нас е чест, че вицепрезидентът Илияна Йотова прие поканата ни да стане патрон на тази кауза, отбеляза кметът на Левски.
В инициативния комитет са кметицата Александрова, Ангел Симеонов – поет, колекционер, член на Съюза на българските писатели, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, проф.Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите и преподавател в СУ „Климент Охридски“,  Георги Янков – председател на Общински Ловно-рибарски съюз, Димитър Томов – писател и издател, член на Съюза на българските писатели, чл.кор. Иван Гранитски – издател, инж.Иван Петков – бивш председател на УС на НЛРС-СЛРБ, Дочко Дочев – общински съветник в Община Левски, Мариана Петрова – родственица на Георги Парцалев, Павлина Терзийска – представител на кметство с. Трънчовица, Румен Петков – председател на ПП АБВ, Илиян Йорданов – художник, общественик.