Близо 300 млади специалисти са се дипломирали тази година в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), като най-голям е броят на архитектите и строителните инженери, съобщиха от учебното заведение.
Започвайки в началните курсове на обучение с тежки дисциплини като висша математика, физика и редица части на теоретичната и строителната механика, бъдещите строителни специалисти стигат до разработването на сложни курсови проекти по специалните предмети. Само най-мотивираните студенти успяват да преминат през целия обучителен процес, успешно да покрият всички изисквания и да защитят дипломните си работи. Приемът в УАСГ следва западния модел, който дава възможност на повече млади хора да започнат обучението си и да се докажат като способни бъдещи специалисти, разказват от УАСГ. 
Кандидатстването в повечето специалности (с изключение на „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура“) е възможно както с изпит, така и с оценка от матура. Но през следващите години от студентите се очаква да се справят с все по-високи критерии и изисквания. Макар и броят завършили да е чувствително по-малък на финалната права, отколкото в началото на обучението, сред защитилите се открояват млади специалисти със задълбочени и оригинални практически ориентирани разработки, отбелязват от екипа на УАСГ.
Такава например е дипломната работа на инж. Боряна Николова, която е създала уеб базирана географска информационна система (ГИС) за достъп и справки с данни за продажби и отдаване под наем на недвижими имоти. Приложението е замислено като система, която може да обедини информация от различни сайтове на агенции, предлагащи недвижими имоти, като даде възможност тези имоти да се представят не само с описателни характеристики, но и чрез положението им в пространството и спрямо други обекти. Подобен ГИС портал с достатъчно голяма база данни би представлявал голямо удобство и би давал добра визуална представа за предлагането на определен вид обекти, а също би спомогнал в борбата срещу нелоялната конкуренция. 
Инж. Николова е дипломант на Геодезически факултет, който е единственият в България факултет, занимаващ се изцяло с подготовката на кадри в сферата на геодезията, кадастъра, земеустройството, екологията и опазването на околната среда и др. Изучаваните ГИС системи, използвани в дипломната разработка, са модерен и перспективен инструмент за визуализация и анализ на данни, приложим в множество сфери. 
Впечатляваща е и дипломната разработка на инж. Йордан Милчев, който проектира стоманобетонен пътен мост на скоростния път „Видин – Ботевград“, един от най-натоварените пътни участъци у нас. Младият инженер избира реален и предизвикателен обект, като освен на конструктивната част, обръща специално внимание на практическите предизвикателства при изпълнението в част „Технология“. Мостът е с дължина 253 метра и е изпълнен по технологията „конзолно бетониране“, която позволява строене на мостове с големи отвори (разстояния между два стълба), но изисква голяма прецизност, точни изчисления и отчитане на вертикалните премествания при втвърдяването на бетона, както и точно времево планиране. В България са построени само три подобни моста (на 48-ми км на АМ „Хемус“, на пътя Подкова – Маказа и при обходния път на Габрово). По време на следването си в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ инж. Милчев осъзнава колко важна роля играе и управлението на времето при изготвянето на един проект. През студентските си години участва в състезания и олимпиади по математика, в които печели медали. Заема първи места в редица конкурси и е стипендиант на катедра „Геотехника”, КИИП София град, както и на „Баумит България”. Като най-голяма мотивация младият инженер определя това да вижда как човешките идеи, съчетани с наука и вдъхновение, се превръщат в реалност.