Ситуацията в Тайван може да доведе до открити конфликти, предупредиха днес външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), разтревожени от мащабните военни учения, които Пекин обяви в района около острова, предаде Франс прес.
АСЕАН е обезпокоена от международната и регионална нестабилност, особено при най-новия развой на събитията в съседния на Асоциацията район, който може да доведе до погрешни изчисления, сериозна конфронтация, открити конфликти и до непредвидими последици за големите сили", заявиха в общо комюнике министрите, събрали се на среща в столицата на Камбоджа - Пномпен.
"Светът спешно се нуждае от мъдрост и чувство за отговорност от страна на всички държавни ръководители, за да се отстояват мултилатерализма и мирното съвместно съществуване", подчертаха те.
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди днес "агресивните" военни маневри на Китай, заявявайки, че няма никакво оправдание да се използва като претекста за тях посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси."Нормално е депутатите от нашите страни да пътуват в чужбина", написа той в Туитър от Пномпен.
Шефът на китайската дипломация Ван И е в камбоджанската столица днес, където ще се срещне с представителите на АСЕАН. Американският му колега Антъни Блинкън също ще бъде там.
Китайските въоръжени сили започват днес най-големите военни учения в историята си около Тайван - демонстрация на сила в отговор на 24-часовата визита на Пелоси на острова. При посещението си тя изтъкна, че САЩ няма да изоставят Тайван, ръководен от демократичен режим и живеещ под постоянната заплаха от нахлуване на китайската армия.
Министерство на отбраната на Тайван съобщи днес, че неидентифицирани летателни апарати, вероятно дронове, са прелетели през изминалата нощ над района на неговите острови Кинмен и силите му са изстреляли сигнални ракети, за да ги прогонят, предаде Ройтерс. Освен това хакери са извършили атаки срещу уебсайта на министерството на отбраната.
Управляващата партия в Тайван заяви, че китайските военни учения са предизвикали регионално напрежение и са незаконни.
Китай извършва учения в района на най-натоварения международен водни пътища и авиационни маршрути, а това е безотговорно едностранно поведение, заяви тайванската Демократична прогресивна партия.