Мъжкият волейболен отбор на „Дунав“ мина през поредния катаклизъм с наложения от обстоятелствата отказ от участие на тима в Суперлигата. Предишните две години това участие бе спасявано в последния момент, но този път не се получи. Така дунавци ще играят в новото първенство на Висшата лига /дивизия „Изток“/, а техен старши треньор ще бъде Красимир Миронов. След като се завърна от кратък отпуск, роденият в Лом наставник се съгласи да говори за читателите на „Утро“.

- Г-н Миронов, отколко време сте в Русе?
- От 2007 година - първо като състезател, после като треньор. 15 сезона!
- Защо според вас се стигна до излизането на „Дунав“ от Суперлигата?
- Много просто - УС прецени преди две-три седмици, че бюджетът няма да ни позволи участие в Суперлигата. В крайна сметка всичко в днешния спорт опира до пари. Другото - да почнем с оскъдни средства и след два-три мача да се откажем, не беше решение. Затова и се предприе курс към слизане с ниво надолу.
- Какви са впечатленията от основния ви спонсор през последните години „Линамар“?
- Три сезона тези хора бяха неотлъчно до нас. С ръка на сърцето ще кажа, че бяха много коректни, точни и отзивчиви. Не помня случай да вземат отношение по спортно-технически въпроси. Имахме пълна свобода на действие. Всичко се изплащаше на съответната дата и час.
- А защо тогава ви оставиха в този момент?
- Не мисля, че са ни оставили. „Линамар“ ще помага пак, макар и не в онази степен като преди. Не мога и не ми е работа да коментирам решението на фирмата. Всеки има съображения и следва своя политика. 
- На какъв състав ще заложите във Висшата лига?
- Имена няма как да цитирам. Проведох неофициални разговори с някои по-опитни волейболисти. Подчертавам - неофициални, защото не знам тези хора къде ще са утре, особено ако получат оферти от отбори в Суперлигата. Със сигурност ще заложа на няколко момчета от тима с юноши старша възраст, който се класира осми на последното държавно първенство. В този отбор има доста перспективни състезатели. Ще повикам и двама-трима волейболисти от отбора с юноши младша възраст. И в него има играчи с качества като посрещача Огнян Христов, който е висок 202 сантиметра и дава големи надежди. Всички тези младежи ще получат шанс и дано да го грабнат. Непрекъснато им давам пример със Симеон Добрев, който премина в „Нефтохимик“. Спомнете си откъде тръгна и къде стигна. Със сигурност обаче ще ни трябват опитни състезатели, които да дърпат младите напред.
- Какви ще са целите през новия сезон?
- Аз съм на мнение, че не трябва да се бърза и да се поставят задачи на всяка цена. Да приемем, че успеем да се завърнем веднага в Суперлигата. И какво, ако зад гърба ни пак няма нищо като сериозни средства и ако пак се наложи да търсим 7-8 готови волейболисти отвън? Най-малкото да повторим случилото се преди две-три седмици! Ето защо си мисля, че трябва да надграждаме търпеливо с отваряне на път за млади местни момчета. Да, преходът от юношески до мъжки волейбол е коварен и сложен, но трябва да опитаме. Моята амбиция е „Дунав“ да има отбор от скелет с 90 процента русенски волейболисти. Имам идеи да се огледаме и за момчета от региона. Аз знам, че само с юноши няма да стане, затова наистина ще ни трябват опитни хора.
- Какъв ще е съставът на Висшата лига /дивизия „Изток“/?
- Честно казано, не знам. Този въпрос ще бъде изяснен от ръководсдтвото на Националната лига в периода 8-15 август. Всичко на този етап е предпоследно. Едни отбори спират, други почват. Имам например неофициална информация, че още един тим е на път да напусне Суперлигата. И причината е една и съща - недостатъчно средства.
- Кога ще съберете отбора?
- Първата ни тренировка ще е на 1 септември. Това не означава, че и по-рано няма да работя с някои състезатели.
- Желаем ви успех!
- Благодаря!