И тази година Русе се присъединява към отбелязването на Световната седмица на кърменето, инициатива на световния алианс за подкрепа на кърменето  WABA.
Акушерка Даниела Лютакова организира две събития на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ и партньори. Първото мина вчера, второто е в петък, 5 август в Център за детско здраве „Ниш“ от 17 часа. Там Даниела Лютакова ще покаже нагледно как сработва кърменето през лятото, а тема на разговора ще е защо това често е гореща тема. Ще бъдат изнесени и подробности за официалните български препоръки за кърменето, както и за тенденциите в препоръките по света, както и къде сме ние.
„Ще отворим дискусия защо обучението за кърменето на всяко едно ниво е ключово за успеха на жените в кърменето и за тяхното щастливо майчинство“, казват организаторите.
Всяка година през първата седмица на август Световната седмица на кърменето се отбелязва с кампания, която цели да повдигне важните теми около подкрепата за кърмене и „топлата верига на подкрепа на кърменето“. Тази година мотото на събитието е „Да се застъпим за кърменето - обучение и подкрепа“. В програмния документ на кампанията се подчертава необходимостта от споделени и активни действия на всички, ангажирани в промоция на кърменето, за спазване на Международния кодекс за маркетинг на заместители на майчина кърма и последващите негови актуализации (в който влизат всички фирми производители на млека за кърмачета, шишета за хранене, както и вода и чай, насочени към деца под 6 месеца). Необходимо е всички участници в „топлата верига“ да бъдат свободни от търговското влияние на заместителите на кърмата и производителите и дистрибуторите на шишета за хранене.
Добре е бъдещите родители още веднъж да чуят, че кърмата съдържа всичко необходимо за растежа и развитието на едно дете. А при нужда винаги могат да разчитат на компетентни консултанти. В страната действат две организации в подкрепа на кърменето - Ла Лече Лига и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, които поддържат актуални списъци с доброволните си консултанти по градове. Тази безвъзмездна помощ на едно телефонно позвъняване разстояние е ресурс, който е добре да се използва навреме! 
Двете организации имат доброволни консултанти и членове в Русе, към които родителите могат да се обърнат, а от началото на тази година в града има и действащ сертифициран консултант по лактация към Международния борд (или IBCLC) - акушерка Даниела Лютакова. За връзка с нея може да се ползва електронен адрес [email protected] или тел. 0886 860 223.