Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе за русенци и гостите на града празничния спектакъл „Вълни“ на площад „Свобода“ пред сградата на Община Русе в понеделник, 8 август, вечерта. Това ще е красивият финал на честването на 143-годишнината от създаването на Военноморските сили в България. По традиция празникът започва от Русе - люлката на българския боен флот от 1879 година. От 16:30 ч. в Заседателната зала на Общината кметът Пенчо Милков ще награди трима военнослужещи от Военноморските сили. След това ще участва в съвместна пресконференция с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и областния управител Анатоли Станев.
От 18 часа ще има военен ритуал по полагане на венци и цветя в двора на Флотската кула, а 30 минути по-късно - и пред Паметника на моряка.
Празникът на Военноморските сили се отбелязва на втората неделя от месец август - последния ден от Националната седмица на морето. Традицията честванията да започват от Русе датира от 1956 година.