Сгъстеното политическо време доведе до необичаен ден за консултации за състава на Районната избирателна комисия /РИК/ за предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. Първото премерване на силите на партиите ще бъде на 6 август, събота, реши областният управител Анатоли Станев, който ще води консултациите. За участие в тях са поканени всички представени в последния парламент партии и коалиции. Могат да участват и партии извън Народното събрание, стига да изпълнят изискванията за това, които са еднакви за всички.
По традиция консултациите за състав на Районната избирателна комисия се превръщат в дебати, в които исканията рядко за реалистични и още по-рядко по тях се постига съгласие. Тази година се очертават още по-напрегнати преговори заради високия залог на 2 октомври, когато резултатите могат да предопределят бъдещата посока на България.
Заради липса на консенсус преди последните кампании ръководството на РИК се назначаваше от Централната избирателна комисия, каквато е процедурата при липса на единна воля на участващите в консултациите. Съставът на комисията трябва да е известен най-малко 50 дни преди изборите, в конкретния случай - най-късно на 12 август.