Традиционната дунавска регата ТИД 2022 след борени дни ще навлезе в българския участък на реката, съобщи ръководителят на туристическото плаване за България Стилиян Бонев. Той е първият русенец, на когото е поверена организацията на най-голямата туристическа гребна регата в Европа и света.
Българският етап на ТИД 2022 по река Дунав ще стартира на 13 август от километър 833 при Ново село. С туристически лодки участниците ще трябва да изминат разстоянието от 504 километра по вода от Ново село и участниците да акостират на 27 август в Силистра. 
В Русе флотилията ще пристигне на 22 август, ще има почивен ден и на 24-и ще продължи към Ряхово, където ще спре за нощуване същия ден.
До момента за участие в българския етап на регатата са се записали над 200 души от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, допълни Бонев. Повече от половината водни туристи гребат по Дунав от старта на регатата на 25 юни в Инголщад, Германия. По предварителна информация до началото на регатата в българския участък на река Дунав се очаква броят на участниците да се увеличава. 
В германския участък от Инголщат до Ерлау имаше 8 български участници от клубове в София, Русе и Стара Загора. В етапа Австрия след Ерлау до Хайбург се включиха други 8 участници от видинския клуб „Бонония“. За сръбския етап от Нови Сад до Ново село, Видинско, има записани 8 участници от Туристическо дружество „Приста“-Русе.
Всяка година стартът на международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е в края на юни от при град Инглощад. Преминава за 74 дни през  Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния и е с дължина 2516 км. Тази година за 65-ти пореден път България ще бъде домакин на последния етап на регатата в участъка Ново Село-Видин-Силистра.
Големият дунавски воден поход представлява два месеца и половина  пътешествие от типа „човек, лодка и багаж“, което преминава  през всичките десет държави, разположена по поречието на Дунав. Най-дългата гребна регата с кану или каяк в света и се организира от 1956 г. По сегашният маршрут се провежда от 1968 г., като началото винаги е от Инголщат, а финалът - в Румъния, в делтата на Дунав, в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге), където реката се влива в Черно море. Тази година обаче, заради войната в Украйна, регатата ще завърши в град Силистра поради съображения за сигурност на участниците и трасето в Румъния остава затворено.
Всеки отделен етап е разделен на отсечки с дължина на дневния маршрут между 30 и 60 км. Участниците в гребната регата трябва да се справят с капризите на времето, яркото слънце, вълните, теченията, шлюзовете по Дунав и корабоплаването по голямата европейска река.
При старта на регатата тази година  от Инголщат са тръгнали близо 150 любители гребци и каякари на възраст от 7 до 80 години.
Вече 65 години ТИД е европейското колкото спортно, толкова социално и културно-познавателно събитие, което няма състезателен характер и утвърждава взаимното разбирателство и опознаване на културите на дунавските народи с всичките им политически, идеологически, религиозни или етнически различия. Това насърчава и създава приятелства, укрепва солидарността между любителите на водните спортове и гражданите на различните дунавски страни, каза Стилиан Бонев, ръководител на ТИД-България.