Компанията Ромгаз, чийто мажоритарен собственик е румънската държава, финализира днес покупката на дела на американската компания Ексон Мобил в проекта за разработване на дълбоководното газово находище "Нептун Дийп" в Черно море, обяви румънската компания в съобщение, изпратено до Букурещката борса, предаде Аджерпрес.
В съобщението се посочва, че Ромгаз е финализирала транзакцията за покупка на цялото участие на Ексон Мобил, представляващо 50 процента от проекта за разработване на дълбоководния офшорен периметър "Нептун Дийп". Договорът за покупката беше сключен на 3 май 2022 г., се отбелязва в комюникето.
Според министъра на енергетиката Вирджил Попеску завършването на транзакцията е важна стъпка към придобиване на енергийна независимост от страна на Румъния в един труден не само за страната, но и за цяла Европа момент.
"След като румънската държава прие Офшорния закон, а газът беше въведен в таксономията на ЕС, имам надеждата, че Петром и Ромгаз ще вземат възможно най-скоро окончателното решение за инвестиция в проекта "Нептун Дийп", така че румънците да се възползват от газа в Черно море", написа във Фейсбук министърът.
Компанията ОМВ Петром, която е част от австрийската група ОМВ, притежава останалите 50 процента от проекта.
Генералният директор на Ромгаз Аристотел Жуде заяви, че проектът "Нептун Дийп" има стратегическа важност за Румъния що се отнася до обезпечаването на енергийната й сигурност.
"Решени сме да преминем към етапа на разработването и експлоатацията във възможно най-кратък срок заедно с нашия партньор", посочи той.
Генералният директор на ОМВ Петром Кристина Върчър от своя страна обяви на 28 юли, че окончателното решение за инвестицията в проекта "Нептун Дийп" в Черно море може да бъде взето в средата на 2023 г.
Ромгаз е най-големият производител и основен доставчик на природен газ в Румъния. Държавата е основен акционер в компанията с дял от 70 процента.
В края на миналата година министърът на енергетиката прогнозира, че добивът на газ от Черно море може да започне след пет години с капацитет от 10 милиарда кубически метра годишно.
"Ако решението за инвестиции бъде взето догодина, както ми се иска, съдейки по разговорите, които имах с Ромгаз и ОМВ Петром, инвестициите ще продължат 4-5 години и ще започнем да добиваме газ през 2026 г.", посочи Вирджил Попеску тогава.