Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна ще участва в програмата „Европейско предизвикателство“ 2022, финансирана от Европейската културна фондация (ECF). Институцията е единственият одобрен участник от България, съобщават оттам. Проектът им се реализира в партньорство с членовете на младата варненска читателска общност „Bookfan.tasy“. 
Идеята е в сградата на библиотеката да се създаде интерактивно пространство за творчески преживявания на младите хора - „Creative Art Hub”. Там ще се развиват инициативи, свързани с различни видове изкуства, ще се редят изложби и ще се провеждат срещи и дискусии.
По проекта ще се реализират четири групови онлайн срещи за обмяна на идеи между участниците, ще има и десет консултации за избистряне на предложенията. Идните четири месеца предстои обучение и планиране, а до февруари 2023 г. идеята трябва да е оформена, след което в продължение на два месеца тя ще се осъществи и резултатите ще бъдат представени пред обществеността.  
„Европейско предизвикателство” е едногодишна програма, която помага на библиотеките и техните общности да се справят с проблемите заедно, да генерират и обменят идеи за нови възможности за културни политики, да споделят, преживяват и намират решения за интеграция чрез насърчаване на културни и образователни дейности.