С церемония седемдесет и трима съдебни заседатели положиха клетва в Съдебната палата в Благоевград, съобщиха от Окръжния съд в града. Те са с мандат 2022 – 2026 г.
Новоизбраните съдебни заседатели се заклеха да спазват точно Конституцията и законите на България, да изпълняват законите по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи, да пазят тайната на съвещанието и да допринасят за издигане на престижа на съдебната власт, като винаги помнят, че отговарят за всичко пред закона. 
Клетвения лист прочете най-старшият сред съдебните заседатели – Бистра Панчева, която е дългогодишен учител по история, а понастоящем пенсионер. След ритуала за полагане на клетва, всички съдебни заседатели подписаха клетвени листове. 
През следващите четири години новоизбраните съдебни заседатели ще участват в съдебните състави при решаване на наказателни дела, при което те имат равен глас със съдията. Разпределението на заседателите за участието им в наказателните производства ще става на принципа на случайния подбор, чрез програмен продукт по електронен път, се казва още в съобщението. 
След встъпване в длъжност на заседателите започва встъпително обучение, което се провежда по линия на Националния институт на правосъдието, посочват от Окръжен съд – Благоевград. От там допълниха, че новоизбраните съдебни заседатели са поздравени от ръководството на съда с пожелание за ползотворна и добросъвестна работа.