Общинският фонд „Инвитро“ в Сливен ще увеличи финансовата помощ за процедурите за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала от 3000 на 5000 лева. Това съобщи общинският съветник и председател на Комисията към фонда Момчил Пантелеев. Освен увеличението, на общинската сесия на 28 юли, Общинският съвет ще гласува отмяна на досега действащия правилник за работа на фонда и нова програма за инвитро процедурите.
„Фондът в община Сливен се наложи и през деветте години, откакто е създаден, отчетените резултати, са повече от задоволителни", коментира Пантелеев. Налага се отмяна на досега действащия правилник, както и да се създаде нова структура и организация, която да работи под ръководството на Община Сливен, посочи той и подчерта, че отмяната му няма да доведе до закриване на общинския фонд.  По думите му, новият правилник и програма предвиждат подобряване на условията и оптимизация на дейността на фонда. Освен увеличение на сумата, с която общината ще подпомага семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен, право да кандидатстват ще имат и самотни майки.
Общински фонд „Инвитро“ е създаден през 2013 г., а Община Сливен е сред първите в страната, която се включва в подпомагане на лечението на двойки с репродуктивни проблеми. В резултат на финансово подпомагане от фонда, в община Сливен са проплакали около 70 бебета.