На територията на Столична община има 186 чешми за обществено ползване, съобщиха за БТА от общината. 
По-голяма част от тях се стопанисват и поддържат от районните администрации, на чиято територия са разположени, за което се отпускат ежегодно средства от бюджета на общината. 
Общо 66 от чешмите, които са разположени в паркове и градини, се поддържат от дирекция „Зелени системи“ и общинското предприятие „Паркове и градини“. Към момента 57 от тях са в експлоатация и функционират нормално. Осем се нуждаят от частичен ремонт поради счупени елементи - кранчета, бутони, чучури и др., вследствие на вандалски прояви.
През тази година предстои да бъдат възстановени девет чешми, които са спрени от експлоатация, в Княжеската градина до Орлов мост; парк „Дружба“ в район „Искър“; парк „Надежда“ в район „Надежда“; парк „Петър и Павел“ в „Красна поляна“; парк „Хиподрума“ в район „Красно село“. Обществени чешми предстои да заработят и в градина ГУСВ в район „Красно село“; градините на пл. „Журналист“ и „Папа Йоан Павел II“ в „Лозенец“; парк „Студентски“.
При ремонт и реконструкция на паркове и градини Столичната община възстановява или изгражда чешми за обществено ползване. В периода 2019 - 2021 г. са изградени 10 нови чешми за обществено ползване в паркове, градини и зелени площи на територията на Столичната община.
И днес във връзка с високите температури общината организира раздаване на безплатна минерална вода от 13:30 часа на три пункта – площадното пространство при храма „Св. Неделя”, Орлов мост – при езерото „Ариана” и на пилоните на НДК.
От днес до петък ще бъдат разположени арт чешми като „водни човеци" на различни места на столичния булевард "Витоша" между 10:00 и 15:00 часа. Чешмите са част от дългогодишната инициатива "Утоли жегата" на дружеството "Софийска вода", която популяризира достъпа до качествена питейна вода, напомня за здравословната хидратация и повишава информираността за водата в София. 
Вчера на площад "България", срещу билетния център на НДК, беше поставена първата иновативна чешма в София, която освен за утоляване на жаждата на минувачите и техните домашни любимци, е оборудвана и с дюзи за разхлаждане.