Казусът с премахнатата ажурна ограда, която живеещите в блоковете край Централния пазар бяха поставили, за да не паркират външни автомобили в междублоковото пространство, влиза за втори път в Административния съд. 25 собственици на имоти в жилищни блокове „Захари Стоянов“, „Керамик“, „Кооперативен служител“ и „Гоце Делчев“ настояват за 1336,82 лева обезщетение от Общината плюс законната лихва.
Случаят вдигна голям шум миналото лято, тъй като срещу поставената ограда с механизирана ажурна врата веднага предизвика бурна реакция от страна на търговците на пазара. Там традиционно се паркира трудно и мястото се използваше активно от търговци и клиенти. Заради протестите Общината издаде заповед за премахване на бариерата и тя бе демонтирана от ОП „Комунални дейности“. През ноември обаче Административният съд отмени констативния протокол и определи действията на Общината като неправомерни.
Сега 25 собственици на имоти в района твърдят в иска си до съда, че въпреки отправената покана, Община Русе не е възстановила първоначалното положение и те са били принудени сами да възстановят бариерата, като са направили разходи на обща стойност 1336,82 лева. И настояват разходите им да бъдат възстановени с лихвите.
На делото е даден ход, първото заседание по него е насрочено през октомври.