Пловдивската фирма „Грийн проджектс дивелъпмънт“ ООД ще строи още една фотоволтаична електроцентрала в Русенско, научи „Утро“. Преди месец компанията обяви инвестиционно намерение да покрие със слънчеви панели пет парцела в землищата на Кацелово, Острица и Каран Върбовка с обща площ 2000 декара, като инсталираната мощност на централата бъде 195 MWp. А на 1 юли е внесло в РИОСВ искане за още едно - за изграждане на фотоволтаична централа върху три парцела в землищата на Пепелина и Две могили. В Общия устройствен план на Община Две могили територията на имотите е предвидена проектна зона за фотоволтаични паркове.
Втората соларна централа няма да е така грандиозна като първата, но все пак ще е внушителна спрямо съществуващите досега. Общата площ на трите парцела е 453,6 дка, а инсталираната пикова мощност - 35 MWp. Предвижда се инсталирането на 70 212 модула с единична мощност 560 Wp. Те ще бъдат разположени в терен с дължина 2,3 км и ширина между 110 и 210 м.
Както вървят нещата, вместо ниви с пшеница, царевица и слънчоглед, все по-често ще виждаме редици фотоволтаици. И песента „Пред нас са блеснали житата“ ще трябва да се модернизира с „Пред нас са блеснали панелите“. От друга страна голяма част от пасищата и мерите в Русенско и без това си стоят неизползвани, така че е по-добре тези терени се оползотворяват. При толкова неясноти за енергийната обезпеченост на България и на Европа, несъмнен е добре да имаме повече алтернативни източници за производство на електроенергия.