Буферният паркинг за тирове, който ще разтовари опашките около Дунав мост, тръгна към реализация, след като на свиканата вчера по искане на кмета Пенчо Милков извънредна сесия съветниците одобриха предложението му  за учредяване на възмездно право на строеж на съоръжението върху общински имот. Това стана веднага след приключване на задължителното съгласуване с АПИ, ВИК, НКЖИ, „Енерго Про“ и други имащи отношение по темата институции.
Паркингът ще бъде изграден на принципа на публично-частното партньорство. Община Русе ще организира конкурс за частни фирми. Към тях ще има две основни изисквания - да завършат изграждането му до 9 месеца и да внасят в местния бюджет минимум 600 000 лева годишно. Затова наддаването за 30-годишната концесия ще започне от 18 милиона лева.
„Не е подходяща идеята да направим акционерно дружество и да загубим 160 дка общински имот на толкова добро място. Нашият вариант е той да носи приходи на русенци, но ще остане тяхна собственост. Освен това изборът на частен партньор за акционерно дружество ще ни отнеме минимум 9 месеца, след които евентуално да започне строителството. Русе не може да чака толкова време. С много усилия издействахме отпускането на 3 млн лв. за изграждането на паркинга и от този момент с екипа ми не сме спирали да работим по идеята да превърнем имота от поляна в съоръжение за толкова много камиони“, каза кметът Пенчо Милков.
Конкретни предложения по темата направиха от „Патриотите-ВМРО“. Пламен Цветков поиска разликата от първоначално обявената и достигнатата на конкурса цена /годишна такса - б.р./ да се плаща на 29 равни годишни вноски, дължими ежегодно в срок до 31-ви май на съответната година. Освен това от 1 януари всяка година таксата да се увеличава с процент, равен на индекса на растеж на потребителските цени за предходната календарна година.