Заровените в земята опасни отпадъци, които бяха установени от експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ при извънредна проверка  на 9 юни в местността Под Ормана край Русе, са на отговорно пазене в метални варели и пластмасови контейнери в склад на територията на имота. Води се досъдебно производство, което не позволява извеждането им от имота, съобщи вчера екоинспекцията.
Резултатите от почвени проби не са потвърдили първоначалните опасения, че това са пестициди. Продължава обаче да е неясно какъв е произходът и съставът на веществата. Те не са изследвани, тъй като у нас няма акредитирана лаборатория. По смисъла на Закона за управление на отпадъците това са опасни отпадъци, заключението се базира на предоставен от ползвателя на имота паспорт за безопасност, в който е отразено, че веществата са опасни за водни обекти, посочват от РИОСВ.
Нарушителят не е изпълнил предписанието да извърши класификация на отпадъка и заради това му е съставен акт, работата по случая продължава, е финалът на изявлението на инспекцията.
В акцията в местността Под Ормана, проведена по сигнал за заровени опасни отпадъци край Хиподрума, освен РИОСВ участваха полицията и ДАНС. А вчера Русе Медиа провери на място каква и ситуацията там в момента.
Ямата, в която бяха установени варели и чували с въпросното химическо вещество, вече е заровена. По информация от хората в района няколко дни полиция и криминалисти са извършвали следствени действия, като районът е бил отцепен. Впоследствие на собственика на варелите е било разрешено да ги извади от изкопа и да ги прибере обратно в имота, който ползва под наем. Притесненията на хората са, че не всичко е било извадено от ямата, а част от варелите и веществата са останали там. Те споделят, че след като е била вдигната блокадата, е паднал дъжд и зловонието отново се понесло наоколо.
Репортерската проверка констатира, че все още има специфичната миризма, при това доста преди да се стигне мястото, където бяха заровени варелите и където е селскостопанският двор, в който сега се съхраняват. Тъй като ситуацията с тези миризми е повече от година, не е изключено да има и други подобни заровени отпадъци. Затова има идея да се направи обследване на района и да се потърсят и други такива „горещи точки“, откъдето се носи смрад.
По неофициална информация, при извършените проверки в сградите са били открити отпадъчни вещества от производствата на две големи русенски фирми. Не е изключено да става въпрос за масово нерегламентирано заравяне на отпадъци. Образувано е досъдебно производство, което да установи дали това е така.
РИОСВ са взели проби от почвите, а полицията е взела проби от самото вещество. Те са изпратени в специализирана лаборатория в Германия, която да изясни вида му.
Работещите и живеещите в района възнамеряват в следващите дни да организират подписка и да подадат колективно сигнал към прокуратурата от свое име. Той ще бъде отделно от процедурите, които са задействани от институциите.