След гостуването на 23 юли на „Етър“ във Велико Търново футболистите на „Дунав“ ще посрещнат като домакини в третия кръг на 30 юли отбора на „Марица“ /Пловдив/. Как върви домакинската организация преди първия мач на Градския стадион? С този основен въпрос „Утро“ потърси отговорника по стратегическите въпроси в русенския клуб Деян Йорданов.

- Г-н Йорданов, преди два дни разговаряхме с представители на „Етър“, които ни съобщиха, че билетите за мача на стадион „Ивайло“ ще са от 8 и 5 лева. Реалистични ли са тези цифри за двубои от Втора лига?
- Напълно! Времената се сменят, футболът далеч не е вече евтино удоволствие, разходите по организацията на мачовете са сериозни, а публиката е важно перо при издръжката на един клуб. Ние проведохме консултативни разговори с колеги от „Етър“ и „Янтра“ /Габрово/. И те бяха на мнение, че се налага корекция в цената на билетите. Като клуб проведохме задълбочен вътрешен дебат с цел да бъдем полезни на абсолютно всички наши фенове. Опитахме са да изготвим гъвкав и балансиран план, който да удовлетворява максимално различните социални групи.
- И какво решихте?
- Билетът на трибуната с козирката ще е с цена от 10 лева, а за всички останали сектори - 6. Деца до 12 години, членове на клубното сдружение, възпитаници от школата на „Дунав“ независимо от възрастта, лица с увреждания над 50 процента, организирани училищни групи по предварителна заявка с учител на всеки 10 души ще получат свободен достъп до стадиона. 4 лева ще е билетът за ученици до 19 години и за пенсионери над 65 години. Помислили сме и за граждани от уязвими групи с въвеждане на така наречения специален билет. Става дума за безработни русенци и хора с ниски доходи. Те трябва да изпратят заявление до елекронната ни поща - fan.fcdunav.bg. Фенове, които искат да си спестят чакане пред касите, също могат да заяват билети и абонаментни карти онлайн. На влизане трябва само да покажат телефона си с платеното и получено право на достъп. 
- А как стои въпросът с абонаментните карти?
- Обикновената ще е с цена 90 лева. Тези с място под козирката ще е 150. Картите ще важат за целия сезон 2022-2023 година, което включва мачовете за първенство на Втора лига и двубоите от турнира за купата на България.
- Наскоро българче, което живее в Германия, се допита до нас как може да си купи екип на „Дунав“. Какво трябваше да му обясним?
- Засега фенските артикули могат да бъдат закупени онлайн. Направили сме постъпки за зареждане с нова стока. През следващия месец ще открием щанд в барчето на зала „Дунав“.
- Смятате ли, че русенските футболни фенове ще окажат необходимата подкрепа?
- Много ми се иска и вярвам, че ще е така. Началото и в елита, и във Втора лига подсказа за засилен зрителски интерес, включително по стадиони в градове с по-малък човешки, респективно фенски ресурс от Русе. Говоря за Благоевград, Стара Загора, Монтана, Кърджали... Подкрепата на привържениците ни означава и индиректна помощ като своеобразно лобиране пред спонсори и рекламодатели. Нашите сегашни и бъдещи партньори биха проявили траен и сериозен интерес към нашия клуб, ако видят, че трибуните на стадиона са пълни. Така е по целия свят. Ние, типично по български, сме с нагласата, че щом отборът върви, трябва да сме на трибуните. Изпадне ли в критични моменти, да се отдръпнем и да чакаме по-добри дни. Истинските фенове са до отбора си във всякакви моменти и аз вярвам, че нашите привърженици са едни от най-верните. Доказали са го неведнъж.
- След успешното начало на „Дунав“ с победата срещу „Литекс“ /3:1/ може ли да се каже, че селекцията е приключила?
- По принцип да.