Фериботната площадка в Русе е напълно изградена, съобщи Областната управа след посещение на зам.областния управител Людмил Христов в Пристанищния комплекс. В срещата изпълнителният директор на пристанището Петър Драгошинов, превозвачи и представители на румънския пристанищен оператор.
Ремонтирани са всички сгради на институциите, които имат отношение към граничния и митническия контрол. Положена е маркировка, а старият кантар е премахнат. Преди близо седмица при бившата бариера на входа бе поставен новият контролен пункт, на който да се приемат документите на водачите, без те да слизат от превозните средства. В ход е и монтиране на нови осветителни тела в района. Това означава, че пускането в експлоатация на фериботната линия ще намали километричните колони от камиони в района на Дунав мост, смята Людмил Христов.  
През следващите дни ръководството на областта отново ще посети и ро-ро терминала в Гюргево. По данни на румънската страна може да се каже, че там 80% от драгирането на реката е завършено. Продължават  ремонтите на административните сгради, като вече има осигурено електричество, водоснабдяване и канализация. Срокът за приключване на всички дейности по изграждането на фериботния комплекс на румънска територия е до края на август или началото на септември. Това означава, че неофициално планираният срок за старт на връзката - 1 септември, може да не бъде спазен. Очакванията са фериботът да превозва между 250 и 300 камиона на денонощие в едната посока.