Община Русе ще плати 30 000 лева обезщетение на 59-годишна жена за падане заради разбит тротоар със сериозни последици. Това е окончателното решение на Апелативния съд във Велико Търново, с което е потвърдена присъдата на Окръжния съд в Русе.
Инцидентът е от 9 декември 2019 година. 56-годишната тогава жена вървяла следобед по ул. „Муткурова“ със своя приятелка. В участъка зад операта тротоарът бил с изронени плочки, спънала се и паднала тежко по лице. Приятелката й я завела до дома й, почистила раната на веждата и я сложила да си легне. На следващия ден й звъняла да провери как е, но след като не получила отговор, отишла в тях и я заварила объркана, дезориентирана и със силно главоболие. Това наложило да бъде откарана по най-бързия начин в болница.  

След като пърночалалното медикаментозно лечение не дало резултат, на А.П. била направена сложна операция - отваряне на черепа за отстраняване на образувалия се там хематом. В болницата жената останала 17 дни, после се възстановявяла 6 месеца на легло заради силни болки и нарушено равновесие. Не можела да работи, изпитвала неудобство от белега на главата, не искала да контактува с хора и изпаднала в тежка депресия. По-късно се обърнала към съда с искане за обезщетение заради претърпените тежки здравословни проблеми, временната опасност за живота й и оплакванията от главоболие и нестабилност, които ще продължат и занапред.  
Окръжният съд определи 30 000 лева компенсация с аргумента, че Община Русе не е изпълнила законовите си задължения да поддържа изправността на пътя и прилежащите зони и не е организирала движението по начин, който да гарантира безопасността на пешеходците.
Размерът на обезщетението е обжалван и от двете страни, но без успех и А.П. трябва да получи сумата заедно с дължимата лихва и направените съдебни разноски.