Новото естонско правителство на действащата министър-председателка Кая Калас положи клетва днес в Талин.
Калас, която от януари 2021 г. е първата жена начело на балтийската страна членка на ЕС и НАТО, ще управлява в нова коалиция между нейната десноцентристка либерална Партия на реформите, Социалдемократическата партия и консервативната партия "Отечество". Предишната коалиция с Центристката партия на Естония се разпадна в началото на юни. Трите партии в новата коалиция, всяка от които ще разполага с петима министри в кабинета, формират мнозинство от 55 места в 101-местния парламент.
Министър-председателката заяви, че защитата на Естония от всяка потенциална заплаха от съседна Русия след инвазията ѝ в Украйна е приоритет за нейното правителство.
Освен Кая Калас , известна адвокатка и дъщеря на бившия еврокомисар Сийм Калас, в новия кабинет има още шест жени. Калас залага на опита за ключовите позиции на външен министър в лицето на Урмас Рейнсалу и на министър на отбраната - Ханно Певкор. Двамата са управлявали и други министерства в предишни правителства. Министърката на финансите Кейт Пентус-Розиманнус запазва своя пост.
Новото правителство на Естония ще управлява страната до изборите през март 2023 г. "Времето, с което това правителство разполага, за да си свърши работата не е много, а проблемите, които трябва да се решат са повече от обичайното", коментира президентът на страната Алар Карис на церемонията по встъпване в длъжност на новото правителство като му напомни, че "няма да има отпуск това лято".