Тихоокеанските острови, застрашени от климатичните промени, призоваха днес Международния съд да вземе арбитражно решение за правните задължения на държавите за борба с изменението на климата, предаде Франс прес.
В изявление, публикувано след срещата на върха в Сува миналата седмица, тихоокеанските лидери отправиха съвместен призив към съда в Хага да изясни задълженията на държавите "да защитават правата на настоящите и бъдещите поколения от неблагоприятните последици от изменението на климата".
Според тях регионът е изправен пред "извънредна ситуация, свързана с климата", която представлява екзистенциална заплаха за тяхното оцеляване.
Островите, много от които са ниско разположени, вече са засегнати от изменението на климата и се надяват, че инициативата ще засили правните рискове, пред които са изправени големите замърсители, и ще ги подтикне към действия.  
Планът ще трябва да бъде подкрепен от мнозинството държави на Общото събрание на ООН през септември, за да бъде представен на най-висшата съдебна инстанция в света.
"Бях ясен и последователен в искането ни за по-амбициозни ангажименти в областта на климата", заяви министър-председателят на Фиджи Франк Байнимарама след срещата на върха, която приключи в четвъртък. "Трябва да сложим край на зависимостта си от изкопаемите горива, особено от въглищата. Това искаме от Австралия, Нова Зеландия" и всички страни с високи емисии, добави той.