Оставката на генералния директор на изложението за съвременно изкуство "Документа" след антисемитския скандал е "забавил се ход, който идва твърде късно", каза в неделя ръководителят на Централния съвет на евреите в Германия, цитиран от ДПА.
Сабине Шорман се оттегли в събота от поста в провежданото в гр.Касел изложение, след като през юни, скоро след откриването на форума, индонезийски творчески колектив представи мащабна творба, определена като антисемитска.Произведението бе снето, но според критици е имало предупредителни сигнали още преди откриването на изложението и реакцията на Шорман в най-добрия случай е била апатична.
"Документа", но по-лошо - репутацията на Германия, пострада тежко в резултат на тези безотговорни действия", каза в изявление Йозеф Шустер, президент на Централния съвет на евреите. "Проблемът с "Документа" не приключва с оставката на Шорман. Има още много, много стъпки, които трябва да бъдат предприети".
Той добави, че отговорните лица сега трябва да погледнат критично на всички културни институции, подкрепяни и финансирани от федералното правителство, за да се проследи дали не съществуват случаи на дискриминация.