Претендентите за лидерския пост в Консервативната партия ще бъдат сведени до четирима днес, когато торите ще гласуват на третия кръг от надпреварата за приемник на Борис Джонсън, предадоха ДПА и Прес асосиейшън.
Оставащите кандидати взеха вчера участие в телевизионен дебат. Бившият финансов министър Риши Сунак, който оглави и двата първи вота, се сблъска с министъра на международната търговия Пени Мордонт и външната министърка Лиз Тръс по въпросите на икономиката.
А бившият министър по въпросите на равенството Кеми Бейдънок и Том Тугендхат, които завършиха съответно на четвърто и пето място при последното гласуване и се борят да избегнат елиминиране, се скараха за това кой има достатъчно опит, за да бъде министър-председател.
Тръс ще се надява да вземе гласове от главната прокурорка Сюела Брейвърман, която подкрепи кандидатурата ѝ, след като беше елиминирана на последния тур. Въпреки че гласува за оставане на страната в ЕС на референдума през 2016 г., външната министърка е подкрепяна от много брекзитъри.
Освен ако значителна част от 27-те депутати, които миналия път гласуваха за Брейвърман, сега не преминат към нея, надеждите на Тръс да измести Мордонт от второто място може да се окажат малки.
Топдипломатката започна борбено дебата, атакувайки Сунак за това, че е повишил данъците до най-високото им ниво от 70 години насам, като по този начин е задушил икономическото възстановяване.
Бившият канцлер отвърна на удара, като я обвини, че разпространява не консервативни, а социалистически идеи.
По-късно той я попита остро за какво съжалява най-много - за това, че е била привърженичка на оставането или на партия "Либерални демократи". Сунак също се заяде с Мордонт, като заяви, че нейният план за облекчаване на финансовите правила и "поставяне на ежедневните сметки върху кредитната карта на страната" е "не само погрешен, но и опасен".
"Дори Джереми Корбин не е стигнал толкова далеч", добави той, имайки предвид бившия лейбъристки лидер.