За създаване на гражданска патриотична платформа и движение „Нов отечествен фронт“ са се обединили от гражданското сдружение „Отечествен съюз“ и политическата партия „Съюз за Отечеството“. Това обяви в пресклуба на БТА в Стара Загора Симеон Симеонов, почетен председател на гражданско сдружение „Отечествен съюз“. От думите му стана ясно, че до момента зад проекта "застават над 10-12 извънпарламентарни партии и над 30 неправителствени организации и над 50 знакови личности".
Той обясни, че не е сигурно дали ще стигне политическото време за организация на проекта за участие в евентуални предсрочни избори през октомври. “Не считам, че е най-важно да участваме в евентуалните предсрочни избори през есента, защото те ще създадат едно ново преходно управление с мандат на работа най-много една година“, заяви Симеонов. Според него след октомври или ноември ще започнат процеси в световен и европейски мащаб на „голямата промяна“ за създаване на нова геополитическа среда, която ще се развие.
„Важно е проектът да тръгне като реално гражданско движение и платформа за консолидация на граждани, партии и съюзи. Участието в избори и политическата еманация ще премине естествено чрез една програма, която ще търси широка подкрепа“, обясни още почетният председател. Симеонов допълни, че дейността на платформата ще бъде насочена към прекратяване на политическата конфронтация и възстановяване на гражданския и политически диалог.
Той е категоричен, че в момента „има челен сериозен сблъсък в световен мащаб на старото и новото мислене и политическо поведение. В процес е разпадът и слизането от трона на еднополюсния свят под ръководството на САЩ, придружавани от своите васали - главно в Европа, но и в някои азиатски страни, и останалия свят, които търси равноправното, равнопоставено сътрудничество и развитие чрез многополюсни точки на влияние и въздействие. Съответно - на нова геополитическа архитектура, системи за сигурност, нови правила на търговия и финанси“, каза още Симеонов.
Сегашният председател на гражданската организация Васил Точков допълни, че България не трябва да взема едностранчиви решения по отношение на войната в Украйна. „Трябва да поддържа топли връзки и с Русия, и с Украйна. Ние трябва да мислим рационално и да не прекъсваме отношенията с нито една от двете държави“, категоричен е той.
По повод навършване на 80 години от обявяване на програмата на Отечествения фронт на 17 юли 1942 г. в Регионалния исторически музей беше организирана теоретична конференция.