Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ще изслуша днес длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи (МВР) за причините и условията, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие на 5 юли в София, при което загинаха две млади жени.
Заседанието е насрочено за 16:00 часа в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Първи".
В същото време от "Продължаваме Промяната" и от "Възраждане" са внесли предложения за промени в Наказателния кодекс, показва справка на сайта на парламента.
Обвинен за тежката катастрофа на 5 юли в столицата е Георги Семерджиев. Заради извършени от него нарушения на Закона за движение по пътищата той е с отнето свидетелство за управление.
Семерджиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Прокуратурата се позовава на текст в Наказателния кодекс, който квалифицира тези случаи като управление на моторно превозно средство в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества. Според обвинението случаят е особено тежък и за този тип престъпление са предвидени от 5 до 20 години затвор.
Във връзка с катастрофата вътрешният министър Бойко Рашков коментира пред журналисти, че при установено поредно шофиране без книжка може би трябва да се завиши наказанието и да има ефективно осъждане.
На 8 юли т.г. Настимир Ананиев и депутати от "Продължаваме Промяната" са внесли в деловодството на парламента промени в Наказателния кодекс (НК). На 11 юли законопроект за изменение на НК са внесли и трима депутати от "Възраждане". 
Предлаганите от "Продължаваме Промяната" промени са свързани с размера на наказанията и глобите за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества. Вносители са Настимир Ананиев и група народни представители, които аргументират предложенията с необходимостта да се създаде по-ефективно и реално правосъдие срещу водачите, управляващи моторно превозно средство (МПС) под въздействие на алкохол над 1,2 промила и/или наркотични вещества, без да притежават нужното свидетелство за управление.
Промените предвиждат, който управлява моторно превозно средство след употреба на от един до три вида наркотични вещества или техни аналози, да се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 500 до 1500 лв. За шофиране след употреба на повече от три наркотични вещества - наказанието е от две до пет години лишаване от свобода и глоба от хиляда до две хиляди лева. Ако деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието достига до шест години лишаване от свобода и глобата - до 3000 лева.  
Предвижда се още, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта от 1,2 до 1,9 на хиляда, установено по надлежния ред, да се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 400 до хиляда лева. Ако деянието е извършено от водач без книжка, наказанието е от три до шест години затвор и глоба от две до три хиляди лева. 
Завишават се и глобите, предвидени в Закона за движение по пътищата за шофьорите без книжки - в размер от 1000 до 1500 лева, вместо досегашните глоби от 100 до 300 лв. Вносителите припомнят, че техният размер не е променян от 2002 г.
От "Възраждане" предлагат промяна в Наказателния кодекс, която да позволи по-тежка наказуемост за деяния, извършени при управление на моторно превозно средство, навлязло извън пътното платно като например на тротоари и спирки на обществения транспорт. Към настоящия момент е налице празнота в закона по отношение на това конкретно обстоятелство, като единствен квалифициращ признак, свързан с платното за движение, е, ако деянието е извършено на пешеходна пътека, посочват вносителите. От партията искат също да бъдат увеличени наказанията за причиняване на смърт по непредпазливост.
Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека, тротоар или друга площ извън границите на платното за движение, наказанието е: при смърт  - лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от десет до двадесет години, предвиждат предложените изменения.