Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор ще посети днес Вашингтон за среща с американския си колега Джо Байдън, само месец след като Лопес Обрадор отказа поканата на Байдън за срещата на върха на Америките в Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес.
Мексиканският лидер поиска Байдън да покани на форума лидерите на Куба, Никарагуа и Венецуела - всички от тях страни с недемократични режими - и нарече също подкрепата на САЩ за Украйна "глупава грешка".
По тези въпроси Лопес Обрадор се разбира по-зле с Байдън, отколкото с Доналд Тръмп, който заплашваше Мексико, но искаше едно-единствено нещо от южния съсед на САЩ: да спира мигрантите да достигат границата, отбелязва АП.
Американски представители искат Лопес Обрадор да оттегли подкрепата си за изкопаемите горива и да спре кампанията си в подкрепа на мексиканска държавна електрическа централа за сметка на построени от чуждестранни инвеститори централи, захранвани с газ и възобновяеми енергийни източници. Вашингтон е внесъл няколко оплаквания в Споразумението за свободна търговия САЩ - Мексико - Канада (ЮСМКА) оказвайки натиск върху Мексико да приеме екологични закони и норми, гарантиращи правата на профсъюзите.