Дунавският кей ще бъде поредната междинна спирка на Пробега на мира, който днес ще премине през Русе. Спортистите, които се очакват около 18.30 часа, ще бъдат поздравени от кмета Пенчо Милков и от състезатели от русенски спортни клубове, които ще вземат участие в маратона. В щафетата могат да се включат и граждани. В програмата е предвидено на кея да бъде положен паметен знак „Цвете на мира“, както и да бъде засадено Дърво на мира.
Пробегът на мира е основан през 1987 г. от духовния водач Шри Чинмой - индуистки мистик, спортист, философ, художник, музикант и поет от Бангладеш, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Сред поддръжниците на основания от него международен пробег личат имената на световни личности като Нелсън Мандела и Майка Тереза.
България е част от маршрута на тръгналото от Германия тазгодишно издание на щафетата, пое Факела на мира на 2 юни и ще го носи до 11 юли, понеделник. Маршрутът на наша земя включва над 35 населени места, сред които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново, Тутракан и Силистра. Заедно с българските спортисти по маршрута бягат и представители на международния отбор от Ирландия, Германия, Украйна, Северна Македония, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Полша и Литва.