Инфлация и икономическа несигурност, прекъснати вериги за доставка, растящи цени на горивата - в тази ситуация бизнесът и обществото в световен мащаб търсят отговори на конкретните проблеми, които ги засягат. 
Вече е добре известно, че при кризи нужните решения се налагат по-бързо и пресният пример за това е пандемията, която рязко ускори дигитализацията. Все повече услуги започнаха да се предлагат и използват изцяло по електронен път и очевидно връщане назад няма. В отговор на проблема с промените в климата и в търсене на екологични варианти за транспорт дойде електрическата мобилност. С днешна дата тя става алтернатива и за скъпите горива.
През 2020 г. броят на леките автомобили в ЕС, захранвани изцяло от батерии, за пръв път надхвърли 1 милион, по данни на Евростат. Тази година на Международния автомобилен салон в София, който се състоя в началото на юни, нямаше щанд без електрифициран модел, а електрическите и хибридните коли заедно надвишиха броя на конвенционалните модели. 
Само че доколко можем да си позволим покупка и поддръжка на автомобил, особено нов и модерен?
"Проблемът на хората у нас е покупателната способност, но същевременно всички имат желание да са технологични и модерни, да живеят по-добре. Покупката на нов автомобил, без значение дали дизелов, бензинов или електрически, е масово недостъпна за средния българин", коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на "Спарк" (Spark).
"Ние се конкурираме най-вече с личния автомобил и със служебния автомобил", обяснява той философията на услугата за споделена електромобилност, която компанията предлага. Тя позволява лесно наемане на кола изцяло чрез мобилен телефон и приложение. Така превозното средство е на разположение на потребителите винаги и навсякъде, където им потрябва, без ангажимент да притежават и поддържат такова, независимо дали им трябва за половин час, за ден или за по-дълъг период от време.
У нас "Спарк" предлага под наем изцяло електрически автомобили, а потребителите могат да избират от над 550 електромобила от 12 различни модела.
"В България средната възраст на автопарка е над 20 години и сме на дъното на този показател в целия Европейски съюз. Индиректно се насърчава покупката на такива коли, защото няма почти никакъв механизъм по-скоро да я възпира, както се прави в други държави и е правилният подход", посочи още Спасов.
По думите му интересът към електромобилите е голям и се засилва осезаемо, по данни от обратната връзка, която дават големите вносители.
Това обаче не означава, че те реализират продажби, защото в момента коли на практика няма. При поръчка се чака между 6 месеца и година и половина, което отказва много хора от покупка. Същевременно според очакванията на икономисти влизаме в рецесия и в такава среда хората започват да избягват големи разходи, това е съвсем естествен процес, допълни той.
По думите му при автомобилите инфлацията е доста осезаема - по публични данни цените са се повишили с между 10 и 25 на сто в зависимост от производителя. В една кола влизат десетки елементчета и тя е много добър показател как изглежда инфлацията, коментира той.
Заради забавените доставки, според него, броят на електромобилите в България в момента расте доста под потенциала си, другата причина е, че хората обичайно са малко по-консервативни в разходите си в несигурна среда.
За услуги като споделената електромобилност това е нелоша възможност, защото когато човек реши да не си купи, ние казваме - използвайте, когато имате нужда, вместо да си давате парите за един пасив. През останалото време нека не е ваша грижа, казва изпълнителният директор на "Спарк".
Какви са предизвикателствата пред този вид бизнес?
За нас най-големият проблем беше тоталната изолация по време на ковид пандемията, когато мобилността като цяло беше засегната драстично и трябваше да оперираме в много сложна среда, каза Стефан Спасов.
Той допълни, че в момента и техните доставчици променят цени инфлационно, както е при всеки бизнес, и в този смисъл не са изключение от общата ситуация.
Защо споделената електромобилност е решение?
"Ако нуждите са за кратко време, излиза по-изгодно да се ползват услуги като нашите. Автомобилите ни са на сто процента електрически, вярваме изцяло, че това е бъдещето. Преди време може би донякъде трябваше да убеждаваме хората в това, сякаш вече на всички им е ясно, че светът върви в тази посока", коментира той.
На национално ниво на около всеки пет електромобила у нас има по една зарядна точка, което, по думите му, ни поставя над европейското средно ниво. Това означава, че съществуващата инфраструктура може да поеме по-голямо количество автомобили, но тя винаги трябва да изпреварва техния брой, за да има сигурност.
"Спарк" акцентира върху краткосрочните наеми за по-кратки разстояния. Имаме и дневни наеми, но те са по-характерни за класическия "рент а кар", и колкото по-дългосрочен става наемът, толкова повече преливаме към друг тип услуга. Таргетираме точно тази нужда - за малко, за кратко. Клиентската ни база расте ежедневно, в средата, която е в момента, хората ще започнат да търсят алтернативни начини на придвижване пред това да си купуват коли, а и дори да имат такива, този комфорт започва да става твърде скъп", коментира Стефан Спасов.
Той подчерта, че безопасността също има огромно значение. Неслучайно сме на първо място по смъртни случаи на пътя, но не защото шофираме много по-лошо, отколкото в Италия например. Огромната разлика е, че караме коли, в които шансът за оцеляване при катастрофа е в пъти по-малък и имаме лоша инфаструктура, при която малка грешка може да коства живота, каза той. 
Според него обикновено хората измерват разхода за пътуването си в бензин и дизел, но това е една малка част от този, който наистина правят. Те трябва да сметнат разсрочената амортизация на автомобила си в технологичен смисъл, понеже тази кола всеки ден губи стойността си. Има застраховка, поддръжка, и така нататък, но почти никой не прави тази истинска сметка. 
"Споделената електромобилност е решение, в което даваш нещо модерно като технология, изцяло екологично, на цена, достъпна за средния работещ българин, за минималните нужди, за които го използва, защото колите се карат много малко, средно 95 на сто от времето стоят паркирани. Споделената икономика прави точно това - разпределяме разхода за един актив между много хора и по този начин може нещо скъпо да стане достъпно за всички", обясни Спасов. 
Очакванията му са, че тази услуга от ново поколение тепърва ще развива своя потенциал и ще "набира скорост".