Министерският съвет в оставка прие постановление за приемане на устройствен правилник на Министерството на младежта и спорта, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 
В проекта на акт се предлага нова структура на администрацията на Министерството на младежта и спорта, при която се прецизират функциите на отделните дирекции в съответствие с правомощията на министъра в качеството му на орган, провеждащ държавната политика в системата на физическата активност, физическото възпитание, спорта, спортно-туристическата дейност и в областта на младежките дейности.
Очакваните резултати от приемането на Постановлението са свързани със създаване на организационна структура на администрацията на Министерството на младежта и спорта, която оптимално и ефективно да подпомага министъра на младежта и спорта в изпълнение на неговите функции съобразно приоритетите на правителството, както и със създаването на предпоставки за адаптиране на работата на министерството към нов тип общество - основано на информационните технологии, за подобряване на информационната среда и за осигуряване на по-добро административно обслужване. 
Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2022 г. в размер на 1 500 000 лева.
В политиките относно административната реформа, залегнали в т.1 на Раздел „Законодателна и административна реформа - политики“ от Коалиционното споразумение е предвидено премахване на неработещи дирекции и създаване на нови с ясни правила за работа, повишаване на административния капацитет на служителите и увеличаване на възнагражденията в Министерството на младежта и спорта, припомнят от пресцентъра на Министерския съвет в оставка. Предвижданите организационна структура и функциите на административните звена в новия Устройствен правилник на Министерството на младежта и спорта изискват допълнителен административен капацитет, с който министерството не разполага към настоящия момент.
Очакваните резултати от приемането на Постановлението са свързани с осигуряване на средства за изплащане на възнаграждения на персонала, с което ще се осигури необходимия финансов ресурс за извършване на структурни промени на персонала в Министерството на младежта спорта във връзка с приемането на новия Устройствен правилник, както и за еднократно определяне на нов размер на индивидуалните основни месечни заплати. Ще се предостави допълнителна възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители с професионален опит, както и за обезпечаване необходимия административен капацитет за изпълнението на функционалните задължения на административните звена.
Предлагат се допълнителните средства в размер на 1 500 000 лв., необходими за предстоящите структурни промени, да се осигурят за сметка на планираните в централния бюджет средства за 2022 г.