Изложба на три поколения художници Сергинови ще бъде открита в галерия „Доза“. Експозицията „Сергинови: бащи и синове“ ще бъде открита на 7 юли (четвъртък), съобщават организаторите.
Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов ще представят свои произведения в изложбата, която ще продължи до 14 юли. В своите творби те изследват алтернативни реалности с убеждението, че ако една действителност не може да бъде обективно възприета, то това не означава, че тя не съществува.
Експозицията е подкрепена от национален фонд „Култура“ и централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет (НБУ).
Кирил Сергинов е сред първите български рок музиканти, както и един от първите алтернативни художници, работили през 60-те, 80-те и 90-те години на ХХ-и век. Участва и организира концерти, изложби и неформални културни събития, свързани с музиката, литературата и изобразителното изкуство.
Борис Сергинов завършва „Живопис“ в Националната художествена академия (НХА). През 2016 г. защитава научно звание „професор“ (дизайн, интериорен дизайн) в НБУ. Куратор е на международни изложби, фестивали и представяния. Творческите му проекти са в областта на визуализацията в дизайна, интериорния дизайн, компютърната графика и колористика, пърформънса, инсталацията, фотографията, живописта, електронната живопис и др.
Кристиян Сергинов е студент в НБУ, където учи в специалност ,,Интериорен дизайн“. Той е активен музикант, част от състава ,,Mila and the Roberts”. Основател и член е на инди пънк бандата „Froyd“. През 2021 г. влиза в студентския съвет на НБУ и води комисия ,,Култура“, с която създават изложби, конкурси и базари. / ГН